Röviddel a szavazatszámlálás vége előtt a svédországi rendkívül szoros parlamenti választásokon a konzervatív-jobboldali tábornak sikerült növelnie minimális előnyét. 

Ulf Kristersson, leader of the Moderate Party, reacts during the party's election night event in Stockholm, Sweden, on Monday, Sept. 12, 2022. The vote came after a campaign dominated by skyrocketing electricity prices and soaring gun violence that are shaking Swedish society to the core.
Fotó: Mikael Sjoberg / Getty Images

Egy mandátum ugyanis átkerült Magdalena Andersson miniszterelnök szociáldemokrata pártjától kihívója, Ulf Kristersson Mérsékelt Pártjához – derült ki a svéd választási hatóság honlapján közzétett adatokból, miután a 6578 választókerületből érkezett szavazatok több mint 99 százalékát már megszámolták.

Kristersson négypárti tömbjének, köztük a jobboldali populista Svéd Demokratáknak az előnye Andersson szintén négy pártból álló táborával szemben így 176-173-ra nőtt. A stockholmi parlamentben a 349 helyből 175 szükséges a többséghez. A vasárnapi választás előzetes végeredménye még szerda este kijön.

A jobboldali pártok előzetes megállapodása szerint, ha az eredmény így marad, annak ellenére Kristersson lehet az új kormányfő, hogy a nemzetközi sajtóban populistának nevezett Svéd Demokraták jobb eredményt értek el. 

Kipiszkálták a svéd baloldali kormányfőt a bevándorlásellenesek

A szavazatszámlálás közben megfordult az eredmény.