Közös hadgyakorlatba kezdett hétfőn Dél-Korea és az Egyesült Államok haditengerészete az ázsiai ország keleti partjainál, egy nappal az újabb észak-koreai rakétakísérletet követően. A műveletben amerikai nukleáris repülőgép-hordozó és több harci repülőgép is részt vesz.

U.S. And South Korean Armed Forces Hold Joint Exercise
Fotó:  South Korean Defense Ministry via Getty Images

A dél-koreai haditengerészet közleményben leszögezte, hogy 

a négynaposra tervezett gyakorlattal jelezni kívánják Szöul és Washington szövetségét,

amely elég erős ahhoz, hogy „választ adjon az észak-koreai provokációkra”.

A műveletben több mint 20, amerikai és dél-koreai hadihajó vesz részt. A USS Ronald Reagan amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó pénteken futott be Dél-Korea keleti kikötővárosába, Puszanba, hogy öt év után először vegyen részt közös gyakorlatokon a Koreai-félsziget melletti vizeken. A hadgyakorlaton emellett amerikai és dél-koreai harci repülőgépek is részt vesznek.

A mostani 2017 óta az első olyan közös hadgyakorlat, amelyen amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz, az utóbbi években ugyanis a szövetségesek csökkentették az ilyen műveleteket, a Korea-közi megbeszélések sikerét remélve, valamint a koronavírus-járvány miatt.

Észak-Korea az idei évben gyorsított tempóban látott hozzá a rakétatesztelésekhez. 

Január óta több mint 30, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, valamint – 2017 óta először – interkontinentális fegyvereket is tesztelt.

A vasárnap Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába kilőtt rakéta a japán védelmi minisztérium közlése szerint 600 kilométeres távolságot tett meg és 50 kilométeres magasságot ért el.

Törvénybe foglalták, hogy Észak-Koreának joga van atomfegyvert használni

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerint országának továbbra is szüksége van a nukleáris arzenáljára, hogy képes legyen megvédeni magát Amerikával szemben. Az új törvény ezt bebetonozza, leszerelésről ettől fogva tárgyalni se lehet.