A hollandiai Harleem lesz az első olyan város a világon, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében betiltja a húsreklámokat a város közterein – tudatta a Guardian

A 160 ezer lakosú Haarlemben tilos lesz hússal kapcsolatos reklámokat elhelyezni a város buszain, megállóiban és egyéb köztéri kijelzőkön.

A döntés hátterében az áll, hogy egyharmad részben a globális élelmiszer-termelés felelős a bolygó felmelegedéséért, és a hústermékek előállítása kétszer akkora szennyezéssel jár, mint a növényi alapú élelmiszerek előállítása. Egyre több erdőt vágnak ki legelőknek, ráadásul a takarmányhoz használt műtrágya nitrogénben gazdag és hozzájárulhat a levegő és a víz szennyezéséhez, az éghajlatváltozáshoz és az ózonréteg csökkenéséhez. Az állattenyésztés ezentúl nagy mennyiségben termel egy erősen üvegházhatású gáz, metánt.

husreklám, illusztráció
Fotó: Stefan Irvine / Getty Images

A döntés heves panaszokat váltott ki a holland húsipar részéről, miszerint az önkormányzat túl messzire megy azzal, hogy megmondja a lakosságnak, hogy mi a legjobb neki. A haarlemi tanácsban is ellenállást váltott ki a döntés, a kritikusok szerint a tiltás korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

A Greenpeace kutatása szerint ahhoz, hogy az 2050-re elérje a nettó zéró kibocsátási célt, a húsfogyasztást fejenként évi 24 kilogrammra kell csökkenteni, szemben a jelenlegi 82 kilogrammos átlaggal, illetve 75,8 kilogrammra Hollandiában, amely az EU legnagyobb húsexportőre.

A tilalom bevezetését 2024-ig halasztják a termékeket értékesítő vállalatokkal kötött szerződések miatt.