Augusztus 31. óta igencsak bonyolulttá vált az orosz állampolgároknak az bármely országába való utazás. A vízum megszerzése időigényesebb és drágább lett: míg egyes európai fővárosok elutasították a teljes kirekesztés ötletét, több tagállam is teljes beutazási tilalmat rendelt el az orosz utazókkal szemben mindaddig, amíg az orosz–ukrán háború tart.

Az orosz állampolgárokkal szemben bevezetett európai utazási korlátozások kedvező hatással lehet az egyiptomi idegenforgalomra, az afrikai ország pedig mindent megtesz, hogy az Európából kirekesztett orosz turistákat Nílus vagy a Vörös-tenger partjára csalogassa – tudatta a The Africa Report

Az egyiptomi központi bank tárgyalásokat folytat az orosz féllel a rubel használatának engedélyezéséről.

Camel,Rests,Near,Ruins,Of,Entrance,To,Pyramid
Fotó: Shutterstock

Mostafa Madbouly egyiptomi miniszterelnök szeptember 11-én elmondta, hogy 2023-ban 30 milliárd dollárnyi, a turisztikai szektorból befolyó bevételre számít a 2021-es 13 milliárdhoz képest. Ez leginkább az oroszoknak köszönhető, akik jelenleg is a külföldi turisták mintegy 30 százalékát teszik, és várhatóan télen tovább nő a számuk.

Télen már elfogadhatják a Mir bankkártyákat Egyiptomban

Kairó célja, hogy Egyiptom az orosz nyaralók elsődleges célpontjává váljon, ennek érdekében a téli turistaszezon kezdete előtt, szeptember végén bejelenthetik az orosz Mir bankkártyás fizetési rendszer elfogadását. A Mirt 2015-ben, a Krím annektálása után hozták létre, a Visa és a Mastercard versenytársaként. A becslések szerint ma 100 millió ilyen bankkártya van forgalomban, amellyel több ázsiai vagy közel-keleti országban, a kínai Alibaba oldalon vagy akár Törökországban is lehet fizetni. 

Ryazan,,Russia,-,03.28.2022,Bank,Card,Of,Payment,System,Mir
Fotó: Shutterstock

A döntés életbelépését követően az orosz turisták nem csupán az egyiptomi szállásfoglalásért, hanem egyéb turisztikai szolgáltatásokért is rubelben fizethetnek majd. 

Erre azért van szükség, mert az ukrajnai háború kitörése óta a nyugati szankciók mind szigorúbbá váltak, így az orosz állampolgárok egyre nehezebben jutnak dollárhoz, ahhoz a valutához, amellyel korábban a nyaralások költségeit állták. A rubelben való fizetés lehetővé tétele sokat lendíthetne azon, hogy az országba csábíthassák őket.

Egyiptom az orosz–ukrán háború kezdete óta semleges politikát folytat. Az ország márciusban megszavazta azt az állásfoglalást, amely Moszkvától az ukrajnai háború azonnali beszüntetését követelte, majd áprilisban azt, hogy függesszék fel Oroszországnak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában való tagságát. Emellett többször elutasította az Oroszország elleni szankciók bevezetését, emlékeztetve arra, hogy ilyeneket csak ENSZ-határozat alapján lehet jogszerűen bevezetni.