A sziklamászó Yvon Chouinard 1973-ban alapította a Patagonia nevű, természetjáráshoz és más szabadtéri tevékenységekhez tartozó felszereléseket forgalmazó vállalatát, amely idén várhatóan 1,5 milliárd dolláros forgalmat generálhat. A környezetvédelem kérdését fontosnak tartó üzletember a vállalat éves nyereségének 1 százalékát különböző aktivistáknak és civil szervezeteknek adományozza minden évben, ám legújabb döntésével az egész vállalatot eladományozta a klímaváltozás elleni küzdelem céljából.

Atlantic Salmon Federation New York Gala, NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 13: Robbianne Mackin and Yvon Chouinard attend the Atlantic Salmon Federation New York Gala at the Plaza on November 13, 2019 in New York City. (Photo by Patrick McMullan/Patrick McMullan via Getty Images)
Fotó: Patrick McMullan / Getty Images

A döntésről Chouinard nyílt levélben tájékoztatta a cég ügyfeleit, felhívva a figyelmet arra, hogy 

hatalmassága ellenére a Föld erőforrásai nem végtelenek, és egyértelműen túl vagyunk azok határain. 

Ezért a természeti értékek vagyonná alakítása helyett a források megőrzésére szeretné használni a Patagoniát.

Az adományozás előtt milliárdosnak számító férfi elárulta, hogy felmerült a cég eladása, a befolyt összeg jótékonysági célra történő adományozása és a tőzsdére lépés is. Azonban mind a két esetben le kellett volna mondania a cég ellenőrzéséről. Ezért a céget birtokló Chouinard család inkább minden tulajdonrészt két új szervezetre ruházott át – írja a BBC.

A Patagonia Purpose Trust kapja a szavazati joggal járó részvényeket, és irányítja a vállalatot, ám csupán a 2 százalékát birtokolja majd. A trösztöt a család fogja vezetni a továbbiakban is. A maradékot a The Hold Fast Collective, egy amerikai jótékonysági szervezet – mely a környezeti válság elleni harcot tűzte ki céljául – kapja meg. A szervezet a nyereséget évente formájában veheti fel.