Svájcban vasárnap népszavazáson elfogadták a nők nyugdíjkorhatárának emelését a jelenlegi 64 évről 65 évre. Az előzetes eredmények szerint a voksolók 51 százaléka támogatta a nyugdíjalap stabilizálását szolgálni hivatott kezdeményezést. Az általános forgalmi 7,7 százalékról 8,1 százalékra emelését, ami a nyugdíjak fedezetét hivatott biztosítani, a szavazópolgárok 56 százaléka támogatta. 

Fotó: AFP

A emelésével a kormány célja a következő tíz évre biztosítani a nyugdíjalap stabilitását.

 Az intézkedést a demográfiai növekedés időszakában születettek nyugdíjba vonulása és megnövekedett várható élettartam tette szükségessé. A svájci baloldali pártok és a szakszervezetek is a nyugdíjkorhatár emelése ellen kampányoltak, azzal érvelve, hogy Svájcban előbb orvosolni kellene a nemek közti jövedelmi egyenlőtlenségeket. „Nem jó nap ez a nők számára Svájcban” – mondta a nyugdíjkorhatár emelésének egyik ellenzője a svájci televízióban. 

Fordulóponthoz értek a franciák: jöhet a nyugdíjkorhatár emelése

Pontos információkat hétfőn mondhatnak a miniszterek, amikor a 2023-as költségvetést ismertetik.

A nők nyugdíjkorhatárának emelését azonban olyan intézkedések kísérik, amelyek megkönnyítik az átállást: így a szabályozás csak 2024-ben lépne életbe, az 1961 és 1969 között született nők jobb feltételekkel korábban is nyugdíjba vonulhatnak, illetve állami támogatásban részesülnek, ha 65 éves korukig dolgoznak.