Újra megpróbál nyugdíjkorhatárt emelni Emmanuel Macron francia elnök. Az ország költségvetése jelentős deficittel küzd, és a kormány nem szeretne adót emelni, ugyanakkor fokozni sem szeretnék az államadósságot. Gabriel Attal költségvetési miniszter a Le Journal du Dimanche-nak adott interjújában ismertette, hogy a rendszer biztosításának egyetlen módja a jövő nemzedékei számára a emelése. A jelenlegi nyugdíjkorhatár Franciaországban 62 év.

French President Emmanuel Macron holds a press conference on June 28, 2022 at Elmau Castle, southern Germany, during the G7 Summit. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Fotó: Ludovic Marin / AFP

Inkább elmondom az igazat a franciáknak, még ha ezt néha nehéz is hallani

– mondta a költségvetési miniszter az újságnak.

Azt nem részletezte, hogy mi lesz az új nyugdíjkorhatár, de azt elárulta, hogy 

a reformok elfogadásával bruttó 8 milliárd eurót takarítanának meg 2027-ig.

Macron már korábban is próbálta végrehajtani nyugdíjreformját, de 2020-ban közbeszólt a koronavírus-járvány és fel kellett függeszteni a tervezetet, ráadásul 2019 végén és 2020 elején folyamatos sztrájkok bénították a párizsi közlekedést a nyugdíjak változásával kapcsolatos aggodalmak miatt.

Mivel a júniusi választásokon Macron pártja elvesztette az abszolút többségét a parlamentben, Attal szerint bár a kormány megpróbál konzultálni az ellenzékkel, ugyanakkor a támogatásuk megszerzéséhez nem sok reményt fűznek.

FRANCE. PARIS (75) 11TH ARR. REPUBLIC SQUARE. DEMONSTRATION ON MAY 1, 2022. A DEMONSTRATOR HOLDS UP A SIGN ON WHICH IS WRITTEN: RETIREMENT IS 60 YEARS
Fotó: Serge Attal / Only France via AFP

A költségvetési miniszter szerint így nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy a francia alkotmány 49.3-as cikkelyéhez folyamodjanak, amely bizonyos feltételek mellett lehetővé teszi, hogy a kormány a parlament jóváhagyása nélkül fogadjon el törvényt.

Hétfőn a költségvetési miniszter Bruno Le Maire pénzügyminiszterrel ismerteti a jövő évi költségvetést. Várhatóan 15 százalékban maximalizálják a gáz- és villanyszámlák növekedését, és 6,2 milliárd euró értékű jövedelemadó-csökkentést jelentenek be. Attal azt is elmondta, hogy a kormány tervei szerint 2027-ig a 53,8 százalékára csökkentik a közkiadások arányát a mostani 57,6 százalékról. Mindemellett 2027-ig még várhatóan csökkentik az örökösödési illetéket is, de ez még nem került be a jövő évi költségvetésbe.

Ne írjátok alá az „őrült” áramszerződéseket! – javasolja Macron

Nem lesz baj, csak fogjuk vissza a fogyasztást – kérte az elnök.