Közélet

ENSZ: kínzásokat, szexuális erőszakot is elkövettek az orosz katonák Ukrajnában

Gyerekek és idősek is áldozatul estek a szexuális erőszaknak. Az ENSZ szerint az újabb sírok felfedezése is jól mutatja a helyzet súlyosságát.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) bizonyítékokat talált Ukrajnában az elkövetett orosz háborús bűnökre, beleértve a bombázásokat, kínzásokat és a szexuális erőszakot – számolt be a Deutsche Welle

Fotó: Alexander Nemenov / AFP

A bizottság által összegyűjtött bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutott, hogy háborús bűnöket követtek el Ukrajnában

– mondta a vizsgálóbizottság vezetője az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának. A bizottságot májusban hozták létre a háborús bűnökkel kapcsolatos vádak kivizsgálására, eddig négy régióra összpontosítottak: Kijevre, Harkovra, Szumira és Csernyihivra.

Megdöbbentett bennünket a kivégzések nagy száma az általunk látogatott területeken. A bizottság jelenleg 16 városban és településen vizsgálja az ilyen haláleseteket

 – tette hozz Erik Mose, a bizottság elnöke. 

Az ENSZ munkatársai több mint 150 áldozattal, tanúval beszéltek, illetve 27 várost és települést kerestek fel, ahol sírokat, fogva tartó helyeket, kínzóhelyeket is találtak.

A felvett tanúvallomások szerint 

az orosz fogolytáborokban az embereket verték, áramütéssel kínozták, meztelenre vetkőztették. Mose azt is elmondta, hogy bizonyítékot találtak olyan orosz katonák ellen, akik szexuális erőszakot követtek el. Áldozataik életkora 4 és 82 év között volt.

A szervezet két olyan esetet is megvizsgált, amikor ukrán katonák bántalmaztak oroszokat.

A bizottság közleménye emlékezetet: holnap lesz hét hónapja annak, hogy megkezdődött a Ukrajna elleni konfliktus. „Aggodalommal töltenek el bennünket azok a szenvedések, amelyeket az ukrajnai konfliktus okozott a polgári lakosságnak.” A jelentés kitér arra, hogy az Emberi Jogi Biztos Hivatala által rendszeresen frissíti az adatokat a halálesetekről és sérülésekről, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága a menekültekről és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyekről is. A jelentés hozzáteszi, hogy a közelmúltban újabb sírok felfedezése jól mutatja a helyzet súlyosságát.

 

orosz-ukrán
Kapcsolódó cikkek