Közélet

Finnország lezárja a határait az orosz turisták előtt

Finnország volt az utolsó uniós tagállam, amelyik lezárta a határait az orosz turisták előtt. A döntést a finn külügyminiszter a részleges mozgósítás elől menekülő oroszok nagy számával indokolta. Az oroszok számára Norvégia még reális úti cél lehet, hiszen innen könnyen mozoghatnának a schengeni övezeten belül.

Péntektől nem léphetik át az orosz turisták Finnország határait – írta meg a BBC . Ezzel az összes Oroszországgal szomszédos tagállama meghozta ezt a döntést. Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia már a hónap elején lezárta határait az orosz turisták előtt.

A döntés nem jelent teljes lezárást az orosz polgárok előtt, mivel családi látogatás, munka vagy tanulás céljából továbbra is beutazhatnak Finnországba 

– közölte a finn külügyminiszter.

Russian passengers exit a bus to the passport control at the Vaalimaa border check point between Finland and Russia in Virolahti, Eastern Finland on September 28, 2022 as traffic from Russia enters to Finland and Europe's open-borders Schengen area. (Photo by Sasu Mäkinen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT, finnország, határzár,
Fotó: Sasu Makinen / AFP

Sok nemzet döntött úgy, hogy részben, vagy egészben teljesen korlátozza az oroszok beutazását, miután Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy 300 ezer tartalékost fognak besorozni a hadseregbe az ukrajnai veszteségek miatt. A részleges mozgósítás hírére több száz ezer orosz indult el, hogy elhagyja Oroszországot. 

A legtöbben Georgia és Kazahsztán felé vették az irányt, de az örmény határon is sokan keltek át.

A finn határátkelőhelyeken is rengeteg menekülő orosz jelent meg annak ellenére, hogy Finnország vízumköteles úti cél. Pekka Haavisto finn külügyminiszter közölte, hogy a részleges mozgósítási parancs miatt döntöttek a belépési szabályok szigorítása mellett.

A döntés célja, hogy teljesen megakadályozza a Finnországba irányuló orosz turizmus jelenlegi helyzetét és a kapcsolódó Finnországon keresztüli tranzitot

– mondta Haavisto. Szerinte az oroszok tömeges beáramlása veszélyeztetné országa nemzetközi kapcsolatait.

A hónap elején az Európai Unió arról is döntött, hogy az EU és Oroszország közötti vízummegállapodás felfüggesztésével drágítja és megnehezíti az orosz állampolgárok vízumszerzését.

Több mint egymillió orosz utazott az unióba Ukrajna februári inváziója óta.

Sok orosznak még Norvégia lehet egy reális menekülési útvonal. Norvégia ugyan nem az EU része, de a schengeni övezethez tartozik, vagyis lehetőséget biztosít a menekülő oroszoknak, hogy innen határellenőrzés nélkül eljussanak uniós országokba.

Putyin holnap aláírja a megszállt ukrán területek annektálásáról szóló dokumentumot

A Kreml közölte, hogy Vlagyimir Putyin pénteken aláírja a megszállt ukrajnai területek annektálási egyezményét a népszavazások sikerét követően.

 

besorozás mozgósítás határ Oroszország Turista Finnország Orosz lezárás
Kapcsolódó cikkek