A szeptember 5-én (hétfőn) életbe lépő parkolási rend alapja a Fővárosi Önkormányzat döntése, amelynek értelmében négy új, egységes díjövezetet hoztak létre Budapesten. Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl összesen négy darab zónakód lesz használatban a városban, hanem:

a négy új díjövezeten belül a kerületek továbbra is több kisebb zónát hoznak létre, egységesebb tarifákkal és idősávokkal, de eltérő zónakódokkal, aszerint, hogy az adott közterület a főváros vagy az adott önkormányzat kezelésében van-e.

Fotó: Pusztai Sándor

Parkolójegy vásárlásakor elektronikus díjfizetésnél tehát továbbra is a négy számjegyű zónakódot kell keresni, ezek a rendelet szerint különböző besorolásúak lehetnek: A, B, C vagy D fizetési zónába tartozhatnak.

Így néznek ki parkolási díjövezetek szeptember 5-től, amelyek ezenfelül számos kisebb zónára oszlanak:

 

 

Mi változhat szeptember 5-től? 

 

A legtöbb zónában reggel 8:00-tól fizetni kell a parkolásért az új rendszerben, köztük számos olyan helyen, ahol eddig 8:30 volt a kezdés, így azt, aki megszokásból parkol, bírság várhatja. Egyes kerületek azonban eltérhetnek ettől. 

Az „A” jelű fizetési övezetben este 22:00-ig szükséges parkolójegyet váltani az új rendszerben – számos olyan korábbi zónában is, ahol eddig csak este 18:00-ig vagy 20:00-ig kellett fizetni. Ilyen a többi között a Belváros, jó néhány VII. és VIII. kerületi zóna, valamint Újlipótváros jó része.


A „B” jelű övezetekhez tartozó zónákban 20:00-ig kell parkolójegyet váltani – több mint 30 olyan korábbi zóna területén hosszabbodik meg a fizetős időszak, ahol eddig 18:00-ig kellett fizetni.

Az új díjövezetek nagy részében ezentúl legfeljebb három órán át lehet várakozni, számos forgalmas területen is lerövidül a maximális várakozási idő, például Újlipótvárosban, Zuglóban vagy az V. kerületben. Számos eddigi zónakód megszűnik (mintegy 30), de marad körülbelül 60 különböző zónakód, és néhány új kód is érkezik a rendszerbe.

Fontos, hogy szeptember 5-től a megszokott zónakódok nem feltétlenül ugyanazt a területet fedik majd le, mint azelőtt!

A Simple adatai és az elérhető zónainformációk alapján, becslésünk szerint átlagosan körülbelül 133 forinttal emelkedik az óradíj, és 230 forinttal egy átlagos budapesti közterületi parkolás díja. Lesz olyan zóna, ahol csupán 25 forint az óradíj-emelkedés, az eddig legdrágább sávba tartozó zónákban az átlagosnál alacsonyabb mértékben emelkedik. A legolcsóbb, 175 forintos óradíjak viszont több helyszínen is az átlagosnál nagyobb mértékben drágulhatnak. 

Információk szerint eddig nem fizetős területek is fizetőssé válhatnak az ősz folyamán, például Kelenföldön vagy Zuglóban.