Zoran Milanovic horvát államfő szerdán bírálta az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy részének a kifizetését.

Federal President receives Croatian President
Fotó: Bernd von Jutrczenka / dpa

A horvát közszolgálati televízió (HRT) tudósítása szerint Milanovic kijelentette, küzdeni fog azért, hogy ideológiai okokból ne vehessenek el pénzt Magyarországtól. Az uniós végrehajtó testületet brüsszeli okoskodóknak nevezte a horvát politikus.

Ez katasztrófa, én fogok elsőként harcolni azért, hogy Magyarországgal ezt ne lehessen megtenni

– fogalmazott az államfő.

Mint mondta, soha nem szabad belefáradni az objektív kritikába, ha Orbán Viktor miniszterelnök bizonyos esetekben valamit rosszul csinál.

De elvenni tőle kétharmad pénzt? Mi a következő lépés, odalökni Oroszországnak?

– tette fel a kemény kérdést.

Navracsics: a tárgyalássorozatnak az EU-pénzekről még nincs vége

A tárgyalássorozatnak még nincs vége, sőt, most nyílik meg két másik területen , ami fontos az szempontjából – tette világossá Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Milanovic egy üzleti konferencián vett részt Zágrábban, és az követően nyilatkozott a sajtó képviselőinek aktuális ügyekről, így az INA horvát olajipari vállalatról is, amelynek a Mol Nyrt. a többségi tulajdonosa.

Ennek kapcsán elmondta, az elejétől fogva tisztában voltak vele, hogy ezek kényes viszonyok. Emiatt különösen fontos törekedni arra, hogy jó vállalatot hozzanak létre, és az ne mérgezze a kapcsolatot a szomszédos országgal.

A volt szociáldemokrata politikus hangsúlyozta, hogy jó viszonyt ápol magyar politikusokkal, annak ellenére, hogy ideológiailag különböznek.

A román államfő is aggódik a Magyarországnak szánt uniós források miatt

Budapestnek és Brüsszelnek meg kell találnia a megoldásokat a jelenlegi helyzetre, és el kell kerülni a forrásmegvonásokat – mondta Klaus Johannis román államfő. Szerinte a közösségen belüli széthúzás fokozódik, ha a Európai Tanács úgy dönt, hogy Magyarország nem kapja meg az uniós pénzeket.