Vasárnap lezárult egy több hónapos egyeztetési folyamat a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Varga Judit igazságügyi miniszter akkori közlése szerint a bizottság megállapította, hogy a kormány által benyújtott intézkedési javaslatok orvosolják azokat az aggályokat, amelyek miatt az EU elindította a kondicionalitási eljárást. 

NAVRACSICS Tibor,Budapest, 2022. szeptember 5.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart a klímabarát települések szövetségével folytatott egyeztetéséről Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2022. szeptember 5-én. A kormány egyértelműen elkötelezett amellett, hogy Budapest, Miskolc és Pécs a lehetőségekhez képest sikeresen tudja előkészíteni a klímasemlegessége érdekében tett vállalásait.
MTI/Balogh Zoltán Budapest, 2022. szeptember 5.Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart a klímabarát települések szövetségével folytatott egyeztetéséről Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2022. szeptember 5-én. A kormány egyértelműen elkötelezett amellett, hogy Budapest, Miskolc és Pécs a lehetőségekhez képest sikeresen tudja előkészíteni a klímasemlegessége érdekében tett vállalásait.MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden az ATV-ben azt mondta, hogy

a tárgyalássorozatnak még nincs vége, sőt, most nyílik meg a két másik területen, amely fontos az szempontjából, a helyreállítási alap és a kohéziós pénzek szempontjából, ebből adódóan nem dicsérgetjük egymást, vagy nem vagyunk elégedettek.

Az uniós forrásokért is felelős miniszter hozzátette, hogy a bizottság bejelentése „egy fontos lépés abban, hogy a kondicionalitási eljárás vége felé lépjünk”, szerinte fontos, hogy a bizottság elismerte, „Magyarország vállalásai alkalmasak arra, hogy kezeljük az aggályaikat, és a finisébe érhessünk a tárgyalássorozatoknak”.

A kormány benyújtotta az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében elkészült első törvénycsomagját

Szorosabbra fűzik a és az OLAF együttműködését. A jogszabály javítja a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok működésének átláthatóságát.

A tárgyalások során a bizottsággal arra jutottak, hogy 

a bizottság szerint nagyobb a garancia, ha a korrupcióellenes munkacsoport nem a kormányhoz kötődően létezik, hanem a Közbeszerzési Integritási Hatósághoz, ezért új szabályozást hoztak róla.

Navracsics azt mondta, a kormány a régi modell alapján gondolkozott, úgy tűnt, ezt a bizottság elfogadja, utána vált világossá, hogy nagyobb függetlenséget kell adni.

Tizenhét ponton kell Magyarországnak vállalásokat tennie, 

a miniszter szerint ennek az integritási hatóság a legbonyolultabb része, hiszen egy teljesen új intézményt kell létrehozni,

szabályozni kell, hogy milyen garanciák lesznek, hogyan lesz valóban független az elnök, vagy a személyzete hogyan áll fel. A miniszter elmondta, egy nyílt pályázatot fognak kiírni, erre lehet jelentkezni. 

A miniszter azt mondta, a legtöbb esetben előre finanszírozzák a programokat, mert eleve későn született meg a megállapodás a hétéves költségvetésről, egy év már kiesett, így a legtöbb kormány a saját költségvetéséből előre finanszíroz, és majd később, amikor megnyílik a lehetőség, uniós forrásból pótolja ezt a célt. 

Hétfőn benyújtott a kormány egy törvénycsomagot, amelyben több törvény módosítása is szerepel a közbeszerzésekről, közalapítványokról, ezzel kapcsolatban a miniszter azt mondta: eddig is gyakorlat volt, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak indulniuk kell a közbeszerzéseken. 

Arra a kérdésre, hogy a különböző politikusoknak – így Navracsics Tibornak is – le kell-e mondaniuk kuratóriumi tisztségükről, a miniszter azt válaszolta: ezt nem várja el a bizottság.

Az uniós Európa-ügyi miniszterek kedden tartanak ülést Brüsszelben, amelyen a jogállamiság helyzetét vitatják meg az unióban, felkészülésként az október 20–21-i EU-csúcsra.