A Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján kerülhet sor Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozójára Anderj Gyeniszov, Oroszország pekingi nagykövete szerint.

Russian President Vladimir Putin (L) and Chinese President Xi Jinping arrive to pose for a photograph during their meeting in Beijing, on February 4, 2022. (Photo by  / Sputnik / AFP)
Fotó: Alexei Druzhinin/AFP

Az orosz nagykövet elmondta, hogy bár nem akarja azt mondani, hogy a virtuális megbeszélések nem teljesértékűek, a közvetlen kommunikáció mégis minőségileg más. Hozzátette, hogy éppen ezért az üzbegisztáni Szamarkandban tartott gyűlés ígérkezik az első teljesértékű csúcstalálkozónak a járvány kezdete óta – írja a TASSZ orosz hírügynökség.

A két elnök legutóbb februárban Pekingben ült tárgyalóasztalhoz, röviddel azt megelőzően, hogy Oroszország megindította az Ukrajna elleni invázióját. 

Az orosz elnök látogatása alkalmából aláírt megállapodás értelmében a felek közötti kapcsolatoknak nincsnek határai.

Gyenyiszov nem zárta ki a lehetőségét, hogy Putyin és Hszi a G20-csoportnak az indonéziai Balin november 15-16-án és az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) Thaiföldön november 18-19-én megtartandó csúcstalálkozóján is tart majd kétoldalú egyeztetést, ha személyesen jelen lesz.

A két vezető lehetséges szamarkandi találkozóját még augusztus közepén szellőztették meg, Gyeniszov szavai ezt erősíthették meg. Korábban sokan gondolták azt, hogy Hszi első külföldi útjára csak újraválasztását követően, a G20 vendégeként kerülhet sor, igaz arról is szóltak pletykák, hogy augusztusban Rijádba látogat. Ez utóbbira végül nem került sor.

Az orosz Távol-Keleten megtartott Vosztok-2022 hadgyakorlaton kínai csapatok is részt vettek. A vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumra elutazott népes kínai küldöttséget Li Csan-su, a Kínai Népköztársaság Országos Népi Kongresszusa Állandó Bizottságának elnöke vezette.