Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz vezető is részt vesz az idén novemberben sorra kerülő G20-csúcstalálkozón – írja a Nikkei Asia az indonéz államfőre és tanácsadójára hivatkozva. A G20-nak idén Indonézia egyik szigete, Bali ad majd otthont.

Russian President Vladimir Putin (L) and Chinese President Xi Jinping arrive to pose for a photograph during their meeting in Beijing, on February 4, 2022.
Fotó: Alexei Druzhinin / AFP

Joko Widodo, a délkelet-ázsiai ország elnöke szerint Putyin és Hszi Csin-ping is részt vesz a találkozón, erről mindketten biztosították. Andi Widjajanto, az indonéz államfő volt kabinettitkára és nem hivatalos tanácsadója a Reutersnek szintén azt nyilatkozta, hogy a két vezető jelen lesz a csúcstalálkozón.

A kínai külügyminisztérium nem reagált a Reuters megkeresésére, a Kreml szóvivője pedig nem kívánt nyilatkozni. Egy, a helyzetet jól ismerő és neve elhallgatását kérő tisztviselő azt mondta a hírügynökségnek, hogy Putyin tervei szerint elutazik novemberben Indonéziába a csúcstalálkozóra.

Hszi Csin-ping kiutazása jelentős lenne, mivel utoljára 2020. januárban volt külföldön, amikor Mianmarban járt.

Azóta a távol-keleti ország vezetője június 30-án tett egyetlen, a szárazföldi Kínán kívüli utazást, amikor Hongkongba látogatott, hogy megünnepelje a terület brit ellenőrzés alóli átadásának 25. évfordulóját. 

Ahogy arról portálunk beszámolt, Hszi Csin-ping harmadik elnöki ciklusára készül, Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping után ő lehetne a harmadik államfő, aki élete végéig irányíthatná az ázsiai államot. Hszi várhatóan még azelőtt meglépi ezt, hogy november közepén Balira utazna a találkozóra.

A G20 idei vezetőjeként Indonézia a nyugati országok nyomásának volt kitéve, hogy vonja vissza Putyin meghívását országa ukrajnai inváziója miatt, amelyet kormánya különleges katonai műveletnek nevez, azonban a délkelet-ázsiai ország ezzel dacolva meghívta az orosz elnököt. Egyben meginvitálta Volodimir Zelenszkij ukrán vezetőt is a bali csúcstalálkozóra.

Joko Widodo igyekezett közvetítőként pozicionálni magát a háborúban álló felek között, és az elmúlt hónapokban mind az ukrán, mind az orosz elnökkel találkozott, hogy a harcok befejezésére szólítson fel, és módot keressen a globális élelmiszerválság enyhítésére. Ezen a héten Widodo azt mondta, hogy mindkét ország elfogadta Indonéziát közvetítőként.

Az 1999-ben alapított G20 a világ 19 kiemelkedő gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő nemzetközi szervezet. Évente legalább egyszer ülésezik, és a csúcstalálkozókon az egyes tagországok kormány- vagy államfői, valamint pénzügyminiszterei, külügyminiszterei és más magas rangú tisztviselői vesznek részt.