Közélet

Kamumerényletekkel vadásznak az ukrán bérgyilkosokra az oroszok

A megszállt területek tisztviselői nincsenek biztonságban, ám haláluk megrendezésével a gyilkosokat is el lehet kapni. Erre álltak most rá az oroszok.

A nyáron több megszállt területet irányító orosz vezető lett merénylet áldozata, ám Moszkva szerint közülük legalább ketten túlélték a velük szembeni támadást. Az orosz titkosszolgálat (FSZB) szerint a herszoni megszálló adminisztráció helyettes vezetője, Vitalij Gura és a régióban található Nova Kakova rendőrparancsnok-helyettese, Szergej Tomkó halálát csupán csak megrendezték, hogy a merényletben részt vevő ukrán ügynököket leleplezzék.

Crime,Scene,-,Murder,On,The,Street
Fotó: Shutterstock

Az FSZB szerint az akciók sikerrel jártak, így tudták elfogni a közvetlen elkövetőket és tettestársaikat, valamint azonosítani azt az ukrán titkosszolgát, aki felügyelte az akciókat.

Hétfőn a két áldozat az orosz egyes csatorna műsorában is megjelent, ahol elmondták, hogy az orosz ügynökök olyan felvételekkel keresték meg őket, amelyeken hallható volt, ahogy a gyilkosságukat tervezik, és felajánlották, hogy megrendezik a halálukat. Mind a két férfi arról beszélt, hogy hamarosan visszatérnének a szerepükbe, és ismét ellátnák a feladatukat a herszoni régióban – írja a The Moscow Times.

Hajtóvadászat indult a herszoni „terrorista” ellen, akiről kiderült, hogy a korábbi polgármester

Az elmúlt hetekben több merényletet is végrehajtottak ukrán ellenállók a városban.

A nyári merényletsorozat elkövetését Ukrajna nem vállalta, ugyanakkor az ukrán szolgálatok 2018-ban az orosz oknyomozó újságíró, Arkadij Babcsenko halálát rendezték meg hasonló módon, hogy leleplezzék az ellene szőtt terveket.

 

orosz-ukrán háború kém titkosszolgálat
Kapcsolódó cikkek