Közélet

Ma végső búcsút vesz a világ II. Erzsébettől

Nagy-Britanniában leáll az élet az uralkodó temetésének napján. A végső búcsúra szerte a világból érkeznek vezetők, és a világ minden pontján közvetítik.

A világ hétfőn vesz végső búcsút a brit trónon legtovább ülő II. Erzsébetnek, az Egyesült Királyságban munkaszüneti nap lesz, és a legtöbb tévécsatorna a szigetországban a temetést közvetíti majd. Ez Magyarországon sem lesz másként, hiszen több csatornán is látható lesz a végső tiszteletadás, így például a HírTv műsorán  is.

Fotó: Aaron Chown

A hivatalos, óriási sorban állást hozó virrasztás magyar idő szerint 6.30-kor ért véget a Westminster Hallban, ahol több százezren rótták le tiszteletüket az elhunyt uralkodó előtt.

Nem sokkal 11 óra előtt aztán a Royal Standard zászlóval borított, a tetején a birodalmi koronát hordozó tölgyfa koporsót ágyútalpra helyezik, amelyet tengerészek fognak a westminsteri apátságig vontatni a temetésre, ahol mintegy 2000-en lesznek jelen. Köztük lesz Joe Biden amerikai elnök, Hirohito japán császár és Novák Katalin is.

Queen Elizabeth II's lying-in-state in London Westminster Hall
Fotó: Rasid Necati Aslim / AFP

A temetésen jelen lesznek a királynő dédunokái közül a trónörökös Vilmos herceg idősebb gyerekei, a kilencéves György és a hétéves Charlotte is – írja a Reuters.

II. Erzsébet az uralkodása alatt nyomon követhette a brit birodalom összeomlását és a brit nemzetközösség születését, amelynek köszönhetően a gyarmatok elvesztése ellenére továbbra is a brit uralkodó az államfő számos országban. Azonban 

az 56 országot tömörítő közösségből 36 ország már köztársaság, míg öt országban az uralkodó személye nem III. Károly.

A királynő koporsója mögött vonul majd III. Károly király és fiai, Vilmos és Harry és a Windsor család további tagjai, míg a menetet mintegy 200 dudás és dobos vezeti majd. A királyi koronázásoknak, házasságoknak és temetéseknek helyet westminsteri apátság harangja 96-szor fog ütni az elhunyt korát jelképezve.

Members of the public pay their respects at 4.57am, as they view the coffin of Queen Elizabeth II, as it Lies in State inside Westminster Hall, at the Palace of Westminster in London on September 19, 2022. - Queen Elizabeth II will lie in state in Westminster Hall inside the Palace of Westminster, until 0530 GMT on September 19, a few hours before her funeral, with huge queues expected to file past her coffin to pay their respects.
Fotó: Yui Mok / AFP

A temetési szertartást, melyet – elsőként a brit történelemben – feltehetőleg milliók követnek majd, kétperces néma csönd követi Nagy-Britanniában. Ezt követően a temetési menet a Wellington Archot veszi célba a Hyde Park Cornernél. A koporsó ekkor halottaskocsira kerül, amelyet a windsori kastélyba visznek tovább, ahol a Szent György-kápolnában következik egy szertartás, amelynek a végén az uralkodói jelképek – a korona, az országalma és a jogar – az oltárra kerülnek.

A királyi ház legmagasabb rangú szolgája, Lord Chamberlain ekkor eltöri hivatali pálcáját, jelképezve szolgálatai végét II. Erzsébetnél, és a koporsóra teszi, amelyet az uralkodói sírkamrába engednek. 

Végül a királynőt férjével, Fülöp herceggel a VI. György-emlékkápolnában helyezik végső nyugalomra, ahol húga és szülei is nyugszanak.

 

II. Erzsébet temetése Nagy-Britannia monarchia II. Erzsébet Egyesült Királyság
Kapcsolódó cikkek