A tervek szerint Joe Biden amerikai elnök is lerója kegyeletét vasárnap II. Erzsébet brit királynő felravatalozott koporsójánál a londoni Westminster-csarnokban, csatlakozva ezzel a néhai uralkodót gyászoló százezrekhez – írja a Reuters.

Biden ezt követően találkozik III. Károly királlyal, és a világ számos vezetőjével közösen részt vesz a királynő emlékére rendezett fogadáson a hétfői állami temetést megelőzően.

II. ERZSÉBET; III. KÁROLY
Fotó: Yui Mok / MTI / AP / PA pool/Yui Mok

Erzsébet királynő koporsója szerda óta áll felravatalozva a történelmi csarnokban, ahová a világ minden tájáról érkeznek a tiszteletüket leróni kívánó emberek. A hosszú sorokban kígyózó részvétnyilvánítók közül sokan egész éjszaka, egyesek pedig akár 24 órán át is sorban álltak, hogy elbúcsúzhassanak az egykori uralkodótól.

Az amerikai elnök mellett korábban már Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök is lerótta kegyeletét a koporsó előtt, de beállt a sorba David Beckham egykori sztárlabdarúgó is.

A nagyszabású hétfői állami temetésre – amilyenhez foghatót Winston Churchill 1965-ös halála óta nem rendeztek a szigetországban – mintegy félezer rangos vendéget várnak a világ kétszáz országából, az utcákon pedig gyászolók hatalmas tömegére számítanak Londonban.

A királynő szeptember 8-án, életének 97. évében hunyt el a skóciai Balmoral-kastélyban több mint 70 évi uralkodás után. A londoni Hyde Parkban és az ország számos pontján óriáskivetítőkön is követhetik majd a szertartást a britek, és várhatóan világszerte sok százmillióan követik majd televízión keresztül a búcsúztatást.

Kik lesznek ott II. Erzsébet királynő temetésén, és kik maradnak távol?

A csütörtökön, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet temetését szeptember 19-én, hétfőn délelőtt 11 órakor tartják. A világ vezető politikusai közül a többség lerója kegyeletét a királynő előtt, azonban lesznek kivételek.