Gajdos Milán főhadnagy, a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje múlt csütörtökön tájékoztatott, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai gyakorló merülésük során egy százkilogramm tömegű, szovjet gyártmányú légibombára bukkantak az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti folyamszakaszon. Közlése szerint a robbanóeszköz biztonságos kiemeléséhez, illetve hatástalanításához mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárják a területet.

A kép a Budavári Önkormányzat Facebook oldaláról származik.
Fotó: Budavári Önkormányzat

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban azt közölte, hogy az érintett területet kiürítik és lezárják, 8.30-tól kora délutánig.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint 

8.30-tól 13 óráig lezárják a budai alsó rakpartot a Erzsébet híd és a Halász utca között, a pestit a Szabadság híd és a Lánchíd között, illetve a Lánchíd utcát, ezek mellett a környező mellékutcákban is korlátozásokra kell készülni.

A kozut.bkkinfo.hu oldalon vasárnap azt írták, hogy 10 órától a budai alsó rakpart a Rákóczi híd és a Halász utca között, a pesti pedig a Közraktár utca és a Lánchíd között lesz lezárva.

A BKK korábban közölte azt is, hogy előreláthatólag 10-től 13 óráig a 2-es, a 2B és a 2M villamos két szakaszon, a déli végállomások és a Boráros tér, illetve a Széchenyi István tér és a Jászai Mari tér között járnak.

A 19-es villamos két szakaszon, Kelenföld vasútállomás és a Döbrentei tér, illetve a Batthyány tér és a Bécsi út/Vörösvári út között jár. A 41-es villamos módosított útvonalon, a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő között a Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Margit körút útvonalon közlekedik.

Budapest,,Hungary.,July,2018.,The,View,Of,The,Danube,River
Fotó: Shutterstock

A 105-ös autóbusz Budán módosított útvonalon, a Lánchíd utca helyett az Attila úton és a Krisztina körúton jár. A 105-ös és a 178-as autóbusz Pesten a Gyöngyösi utca felé a Petőfi Sándor utcán, Buda felé a Kiskörúton jár.

A terület kiürítése több ingatlant is érint. 

A budavári önkormányzat közlése szerint a Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint a Várkert rakpartra néző ingatlanok kiürítése és a terület elhagyása hétfőn reggel 8-kor kezdődik.

Az önkormányzat közölte azt is, hogy a hatástalanítás idejére a Virág Benedek Ház (Döbrentei utca 9.) üzemel befogadóhelyként.