A többgenerációs családi házban élő családok is rezsicsökkentett áron kaphatnak gázt – közölte a Miniszterelnökség kedden.

többgenerációs családi ház
Fotó: Shutterstock

A kedvezményt azok a családi fogyasztói közösségek is igénybe vehetik, akik olyan – társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő – családi házban vagy ikerházban élnek, ahol legfeljebb négy, egymástól elkülönülő lakás található, de csak egy közös gázórával rendelkezik. 

Ahhoz, hogy az ilyen lakóegységek esetén külön-külön is igénybe lehessen venni az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett gázárat, hatósági bizonyítványt kell kérni a település jegyzőjétől, aki a dokumentumban megállapítja az ingatlanon található lakások számát – fűzték hozzá. 

Mint felhívták a figyelmet, ez az eljárás kérelemre indul, a jegyző a hatósági bizonyítványt nyolc napon belül állítja ki, ha az ingatlanon a lakások kialakítása a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelel. A kérelem a település önkormányzatánál szokásos módon, valamint e-papíron is benyújtható. 

Üres lakások tömegét dobhatják piacra

A frissen meghirdetett ingatlanok kétharmada nem fér bele a rezsivédett sávba, és meglepően nagyra nőtt a szükségtelen lakásuktól, házuktól megválni akarók aránya – derül ki a VG számára készült piackutatásból.

A kézhez kapott hatósági bizonyítványt a lakossági fogyasztónak kell benyújtania a földgázszolgáltatóhoz, amely a hatósági bizonyítvány és a hozzá kapcsolódó nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől fogja biztosítani a kedvezményt – közölte a minisztérium a kommünikében.

A Miniszterelnökség kitért arra is, hogy emellett a többgenerációs családi házak többlet-gázárkedvezményének egyszerűsített igénylését segíti az is, hogy a tetőtér-beépítésre igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) felhasználók számára immáron elegendő az új lakáshoz kapcsolódó lakáscélú állami támogatásról szóló támogatói okirat benyújtása a gázszolgáltató felé. 

Az egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek lényegesen egyszerűbben vehetik igénybe a rezsicsökkentett földgázmennyiséget, mint ha társasházzá kellene alakítaniuk az ingatlant. 

Korábban a VG is megírta, hogy szombaton már bejelentették: az együtt lakó többgenerációs családok – legfeljebb négy lakás esetén – nagyobb mennyiséget kapnak majd a rezsicsökkentett árból. Ehhez mindössze jegyzői igazolásra van szükség az együttélés tényéről. A magyar kormány a nyáron döntött arról , hogy az közepette a rezsicsökkentést az eddig megszokott módon nem lehet tovább fenntartani, és a gáz, valamint az áram fogyasztását csak az átlagfogyasztás mértékéig tudja kedvezményes áron biztosítani. A két energiaforrás esetében augusztustól az átlagfogyasztás fölötti mennyiséget a alapján számlázza a szolgáltató. A lakosság egy része szeptemberben már szembesült is a magasabb összegeket tartalmazó rezsiszámlákkal.