Levágta a bokájára rögzített nyomkövetőt, és megszökött a házi őrizetből Leonard Glenn Francis, aki az amerikai haditengerészetet megrázó vesztegetési botrány középpontjában áll.

The,Navy,Of,The,United,States,Of,America.,Warship,On
Fotó: Shutterstock

A Fat Leonard néven hírhedtté vált férfi – aki még 2015-ben vallotta bűnösnek magát a korrupciós ügyben – vasárnap reggel, három héttel az ítélethirdetés előtt szabadult meg lábbilincsétől, és lépett le San Diegó-i otthonából, és azóta is szökésben van.

Miután a hatóságok érzékelték, hogy baj van az eszközzel, a házhoz siettek, de már senkit nem találtak otthon. Francis szomszédai elmondták, hogy az utóbbi időben sok teherautó járt ki-be a vesztegető birtokán.

Az üzletembert még 2013-ban tartóztatták le, és 2015-ben bűnösnek vallotta magát, amiért félmillió dollárral megvesztegette a haditengerészet tisztjeit, hogy az ő hajóüzemeit bízzák meg a jól fizető üzletekkel – írja a BBC.

Az ügyészség szerint mintegy 35 millió dollárral számlázta túl a flottának végzett szolgáltatásait, míg a tiszteket a pénz mellett gourmet ételekkel, drága szivarokkal, ritka szeszes italokkal és luxushotelekben tartott vad szexpartikkal győzte meg arról, hogy cégének adják a megbízásokat. Francis megrendült egészségére hivatkozva – többek között veserákban szenvedett – érte el, hogy házi őrizetbe helyezzék, miközben tanúként az ügyészséggel is együttműködött, várva az ítéletre.

Az ügybe tisztek tucatjai keveredtek bele, közülük négyet bűnösnek is találtak, míg további 28 személy, köztük külsős vállalkozók bűnösnek vallották magukat.