A szárazföldi Kína és Tajvan egyesítése mellett állt ki szerdán a Peking tajvani ügyekért felelős hivatalának szóvivője, és kiemelte, hogy a kommunista ország ezt a Hongkongban is bevezetett „egy ország, két rendszer” elve alapján képzeli. 

A,Red,Pin,On,Taiwan,Of,The,World,Map A Red Pin on Taiwan of the World Map A Red Pin on Taiwan of the World Map
Fotó: Shutterstock

Pekingi sajtótájékoztatóján Mao Hsziao-kung azt mondta, hogy Kína mindent megtesz saját területe védelmében, 

az országegyesítést pedig elkerülhetetlennek nevezte. 

Ismét Tajvan megvédésére tett ígéretet Biden

Az amerikai elnök az „egy Kína” politikát fenntartaná, és nem támogatja a sziget függetlenségét sem.

Hozzátette, Peking tiszteletben tartaná Tajvan „eltérő társadalmi berendezkedését”, beleértve a vallásszabadságot is. Kína mindent megtesz, hogy 

békésen valósítsa meg az országegyesítést Tajvannal

– jelentette ki. 

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel csatolja Kínához a szigetországot.

Hongkong 1997-ben került Kínához Nagy-Britanniától. Jóllehet Peking ígéretet tett, hogy kiterjedt autonómiát biztosít a városnak, a Kína által 2020-ban bevezetett hongkongi nemzetbiztonsági törvény érvénybe léptetése után a nemzetközi közvélemény aggodalmát fejezte ki Hongkong státusza és a hongkongi ellenzék helyzete kapcsán. 

Kína 2005-ben fogadta el Tajvannal kapcsolatban az úgynevezett elszakadás elleni törvényt, amely kimondja, hogy haTajvan bármilyen lépést tenne a függetlenedés irányába, vagy a békés újraegyesítés lehetőségei végképp kimerülnek, Kínának minden szükséges intézkedést meg kell tennie az ország szuverenitásának és területi egységének védelmében. 

Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke augusztusban látogatást tett a szigeten. Pelosi után több más amerikai küldöttség is Tajvanra látogatott, köztük képviselők és Arizona állam kormányzója. A kínai hadsereg válaszul eddigi legnagyobb hadgyakorlatát rendezte meg a sziget körüli vizeken, és ennek során rakétákat is kilőtt. Tajvan a manőverekben egy kínai invázió előkészületeit gyanította.