Miközben a Flightradar.24.com szerint Nancy Pelosi leszállt Tajvanban, a BBC arról számolt be, hogy Kína állami médiájában megjelent jelentések szerint kínai repülőgépek kelnek át a Tajvani-szoroson.

Állítólag Szu–35-ös vadászgépekről van szó. Peking figyelmeztetett, hogy reagálni fog Nancy Pelosi esetleges látogatására. Ő a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki 25 év után meglátogatta a szigetet.

A CNN élő tudósítása szerint a repülőgépből magyar idő szerint 16.54-kor szállt ki Nancy Pelosi.

Tegnap a Fehér Ház elítélte a Nancy Pelosi tajvani látogatásával kapcsolatos kínai retorikát, és mint mondta, a képviselőházi elnökre bízza, hogy mit tesz. Nancy Pelosi hétfőn Szingapúrban tisztviselőkkel tárgyalt ázsiai körútja első napján. Bár nem érkezett hivatalos bejelentés, a tajvani helyi média arról számolt be, hogy Pelosi kedd este érkezik, így ő az Egyesült Államok legmagasabb rangú megválasztott tisztviselője, aki több mint 25 év után odalátogat.

Mindezt annak ellenére tenné, hogy korábban Hszi Csin-ping, Kína elnöke a Joe Bidennel folytatott hosszas tárgyalása során figyelmeztetett: „Azok, akik a tűzzel játszanak, megégnek.” A kínai állami média arról is beszámolt, hogy Hszi azt mondta Bidennek: az Egyesült Államoknak tiszteletben kell tartania az „egy Kína” elvét, és hangsúlyozta, hogy Kína határozottan ellenzi Tajvan függetlenségét és a külföldi erők beavatkozását.

Nancy Pelosi a Twitteren azt üzente, hogy küldöttsége tajvani látogatása tiszteletben tartja Amerika megingathatatlan elkötelezettségét Tajvan élénk demokráciájának támogatása mellett. „A tajvani vezetéssel folytatott megbeszéléseink megerősítik partnerünk támogatását, és előmozdítják közös érdekeinket” – írta Pelosi.

Az amerikai képviselőház elnöke hozzátette: Amerika szolidaritása Tajvan 23 millió lakosával ma fontosabb, mint valaha, mivel a világ az autokrácia és a demokrácia közötti választás előtt áll. Mint írta, „látogatásunk egyike a számos tajvani kongresszusi delegációnak – és semmiképpen sem mond ellent az Egyesült Államok régóta fennálló politikájának, amelyet az 1979-es tajvani kapcsolatokról szóló törvény, az Egyesült Államok–Kína közös egyezményei és a hat biztosíték vezérel.” Az Egyesült Államok továbbra is ellenzi a status quo megváltoztatására irányuló egyoldalú erőfeszítéseket – olvasható a kongresszusi küldöttség tajvani látogatásáról szóló nyilatkozatában.

A Global Times beszámolója szerint Kína bejelentette, hogy hadserege csütörtöktől vasárnapig fontos katonai gyakorlatokat és kiképzési tevékenységeket fog végrehajtani, beleértve az éles lövészeti gyakorlatokat a tajvani szigetet körülvevő hat régióban.


A The Guardian tájékoztatása szerint az amerikai képviselőház elnökének gépe kedden, helyi idő szerint 22.45 körül szállt le a tajpeji Songshan repülőtéren. Joseph Wu külügyminiszter és az Egyesült Államok tajvani képviselője , Sandra Oudkirk köszöntötte, és várhatóan szerda reggel találkozik Tsai Ing-wen elnökkel.

Pelosi tajpeji Grand Hyatt Hotelbe vonult kíséretével, ahol éjszakázni fog. Kisebb tiltakozást alakult ki a szálloda előtt, ahol egy Kína-barát csoport tüntetett, amely ellenzi látogatását. Néhányan „menj haza háborúskodni” feliratú transzparenseket tartottak fel.

A tajvani szoroson átkelő kínai repülőgépek feltételezhetően csak megsértették a sziget légterét. Más incidensről ugyanis nem érkeztek hírek. 

A kínai külügyminisztérium hosszú tiltakozó nyilatkozatot adott ki Nancy Pelosi tajvani látogatása ellen, és arra kéri Washingtont, hogy „ne menjen tovább a rossz és veszélyes úton”.

Mint írták, ez a lépés súlyosan megsérti az egy Kína elvét és a három Kína–USA közös egyezményben foglaltakat. Súlyos hatással van a Kína–USA kapcsolatok politikai alapjaira, és súlyosan sérti Kína szuverenitását és területi integritását. Aláássa a békét és a stabilitást a Tajvani-szoroson keresztül, és nagyon rossz jelzést küld a szeparatista erőknek, akik „Tajvan függetlenségéért” küzdenek. Kína ezt határozottan ellenzi és szigorúan elítéli, komoly fellépéssel és határozott tiltakozással él az Egyesült Államok felé. A továbbiakban arra figyelmeztettek, hogy „ezek a mozdulatok, mint a tűzzel való játék, rendkívül veszélyesek. Akik a tűzzel játszanak, bele fognak pusztulni” – írták le ismét a napokban már többször elhangzott fenyegetést.