Az amerikai csapatok kínai invázió esetén megvédenék Tajvant – közölte a CBS 60 Minutes című műsorában vasárnap Joe Biden amerikai elnök. A mind ez idáig leginkább egyértelmű kijelentésre reagálva megkérdezték az elnöktől, hogy – ellentétben Ukrajnával, ahol az Egyesült Államok fegyverszállítmányokkal és más módokon segíti az ukrán védekezést, de amerikai katonák nem vesznek részt a harcokban – ez közvetlen beavatkozást jelent-e, a politikus igennel válaszolt.

Bár 

ez eddig a legnyíltabb hasonló kijelentés Biden részéről, amely szakít az amerikai politikát korábban vezérlő stratégiai kétértelműséggel 

– amely nem tette nyilvánvalóvá, hogy Amerika mit lépne egy ilyen helyzetben – az elnök nem először kötelezte el magát a sziget védelme mellett.

Kérdésre válaszolva egy fehér házi szóvivő is arra hívta fel a figyelmet, hogy az elnök már tett hasonló kijelentéseket, például Tokióban, és szerinte az amerikai politika sem változott Tajvannal kapcsolatban.

Fotó: Brendan Smialowski  / AFP

A sziget külügyminisztériuma köszönetét fejezte ki a védelem ígéretéért, ám leszögezte, hogy Tajvan folytatni fogja önvédelmi képességeinek erősítését, miközben tovább mélyítik a biztonsági együttműködésüket az Egyesült Államokkal – írja a Reuters.

Májusban kérdésre válaszolva Biden szintén igennel válaszolt, ám a CBS interjúban leszögezte azt is, hogy 

nem támogatják a sziget hivatalos függetlenségét, és elkötelezettek az „egy Kína” politikája mellett, melynek keretében Pekinget ismerik el Tajpej helyett.

Az elnök szavai várhatóan felbőszíthetik a kínai vezetést, amely Nancy Pelosi házelnök szigetre tett látogatására széles körű hadműveletekkel válaszolt a térségben, miközben az ország tisztviselői tiltakozásukat fejezték ki a Tajvan számára nyújtott katonai támogatás bővítését célzó kongresszusi kezdeményezésekkel szemben. Hszi Csin-ping kínai elnök pedig megfogadta, hogy Tajvant Peking uralma alá hajtja, ha kell, akár katonai erővel is. A sziget ugyanakkor nem kér Kína uralmából.

Júliusban Biden és Hszi telefonos megbeszélésén a kínai elnök figyelmeztette kollégáját, hogy aki tűzzel játszik, az tűzben is éghet el. Azonban 

Biden már tavaly októberben is tett ígéretet a sziget védelmére, amit azonban az amerikai hozzáállás változatlanságát hangsúlyozó kommentár követett a Fehér Ház részéről, ezért a kijelentést sokan elszólásként vagy épp hibaként értékelték.

Korábban a kormány Ázsia-politikájáért felelős Kurt Campbell arról beszélt, hogy súlyos hátrányokat okozna a stratégiai egyértelműség irányába tett lépés. Az Egyesült Államok jelentős mértékű fegyvereladásokkal is igyekszik erősíteni Tajvan önvédelmi képességeit.

Biden és Hszi novemberben találkozhatnak először személyesen, mióta az amerikai politikus betölti az elnöki pozíciót.