Érdemes a Johns Hopkins Intézet kutatására pillantani, amely szerint közel egymilliárd ember végzett már legalább egyszer az életében önkéntes munkát, vagyis segíteni akart valaki másnak. „A világ sokkal jobb hely, mint amilyennek a hírekből vagy az újságok címlapjáról tűnik” – vallja Nemes Gábor, akit a belső meggyőződése vett rá, hogy megalapítsa a Good People Everywhere-t, a platformot, ahol az emberek megoszthatják egymással a jó cselekedeteiket.

Nemes Gábor és Drew Schiff, a Good People Everywhere társalapítói

A londoni székhelyű vállalat létrehozását 2019 októberében határozták el unokatestvérével, Drew Schiff-fel. A központot egy kétszintes belvárosi lakásban alakították ki, itt fogadják a partnereiket, emellett Budapesten, ősztől pedig Máltán dolgoznak a munkatársak az úgynevezett ROWE-rendszerben, azaz eredménycentrikus munkakörnyezetben.

 

A Good People Everywhere csapatában folyamatosan növekvő létszám mellett most harminckét társ van – alapítók és befektetők –, a projektben aktuálisan 30-40 ember dolgozik.

 

A vállalkozás alaptevékenysége a szoftverfejlesztés, a fő cél az emberi jó cselekedetek láthatóvá tétele, ehhez szolgál platformként a Magyarországon már elérhető Good People Everywhere alkalmazás, amely letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

 

A világon 260 ezernél is több alapítvány működik, a Google pedig 17,5 millió találatot ad ki a „tedd jobbá a világot” kifejezésre.

 

A Szerbiában, Katarban és Angliában is dolgozó Nemes Gábor fontos üzenetnek tartja egyébként a Google alapítóitól átvett mondatot: „Mindig nyújtsunk többet, mint az elvárható.” Társa, Drew Schiff olyan emberekkel ápol közeli kapcsolatot, mint Elton John házastársa, a kanadai rendező David Furnish, vagy épp a britek olimpiai bajnok műugrója, Tom Daley.

„Miért alakult úgy, hogy egy-egy negatív tapasztalatból építkezve rengetegen azt gondolják, az emberek többségében nem lehet bízni? Nekem épp ezzel ellenkező tapasztalataim vannak, szinte mindig volt mellettem valaki, aki segített. Sok szakirodalmat olvastam arról, hogy az életünk minőségét leginkább a kapcsolataink minősége határozza meg. Egy olyan programot akartam csinálni a hozzám közel állókkal, amelynek segítségével az emberek értesülhetnek minden jóról, ami a világban történik, újra megtanulhatnak hinni egymásban, és ez a bizalom pozitív irányba indítja el az életüket” – mondta Nemes Gábor.