Csoj Szeong-bum, a Yongsan-gu tűzoltóság vezetője szerint legalább 146 ember vesztette életét a halloweenünnepek során Szöul Itaewon negyedében szombat este. Legalább 150 másik személy megsérült – tette hozzá a CNN beszámolója szerint. 

Fotó: MTI / Dzson Hon Kjun

A halálesetek okát nem erősítették meg, de a tűzoltóparancsnok szerint sokan elestek a halloweeni ünnepségek alatt a tömegben, aminek következtében áldozatok is voltak. Tájékoztatása szerint helyi idő szerint szombat este 22:24 körül kaptak bejelentéseket „a tömegekbe temetett” emberekről.

Egy szemtanú kaotikus jelenetet írt le a CNN-nek, azt mondta, hogy egy szűk utcában akadozó embereket látott, akik nem tudtak lélegezni. A tűzoltóparancsnok elmondta, hogy összesen 848 katasztrófaelhárítót küldtek ki, köztük 364 tűzoltót és 400 rendőrt.

Dél-koreai vezetők közölték: akkor történhetett a szerencsétlenség, amikor a halloweenünnepségre összegyűlt óriási tömeg betódult a Hamilton szállodához közeli szűk utcába, és az emberek a tolongásban agyontaposták egymást. Helyi médiajelentések szerint mintegy százezer ember sétált az utcákon a halloweenünnepség idején, amely a legnépesebb volt a Covid–19-világjárvány kezdete óta.