Múlt héten Floridában és több más déli államban is számos autót sodort magával az Ian hurrikán, pedig a szakértők előre figyelmeztették a tulajdonosokat a közelgő veszélyre. Most az NICB nevű nonprofit szervezet, amely a biztosítási bűnözés ellen próbál fellépni, azt állítja, hogy a jelentős káresemények után a csalók is megjelentek. A bűnözők módszere az, hogy 

megkeresik a romok között a nem totálkáros autókat, majd azokat meglovasítva, különböző csatornákon keresztül megpróbálják sértetlen járműként továbbértékesíteni. 

Hurricane Ian Aftermath in Orlando, ORLANDO, FLORIDA, UNITED STATES - OCTOBER 1: Two men motor a boat past a stranded car to pick up items from a home that was flooded by rain from Hurricane Ian on October 1, 2022 in Orlando, Florida. The storm caused widespread flooding in several areas of Orlando after making landfall in the Fort Myers area as a Category 4 hurricane. Paul Hennessy / Anadolu Agency (Photo by Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Paul Hennessy / AFP

A Fox Business cikke szerint túl korai lenne megállapítani, hogy hány autót rongált meg a hurrikán, de a csalás kockázata most nagyobb lehet, mint a korábbi hurrikánok megjelenése után. David Glawe, az NICB vezetője szerint a használt járművek ára 2019 óta csaknem 40 százalékkal nőtt, így az elárasztott autók eladása hihetetlenül jövedelmező, és ezért vonzó megoldás a szélhámosok, tolvajok számára. Megjegyezte, hogy a használtautó-piac elég jól fut az Egyesült államokban, és 

ez csak egy újabb lehetőség a bűnözőknek, hogy az ellopott floridai kocsikat átszállítsák és értékesítsék más államokban. 

Az NICB szerint a fogyasztóknak figyelniük kell az esetleges rejtett árvízi károkra, amikor használt járműveket vásárolnak, és ellenőrizniük kell a vízkár nyomait. A rozsdás csavarok vagy más elszíneződött fémalkatrészek, sár vagy víz alá merülés jelei a motorban vagy a műszerfal alatt is beszédesek lehetnek. Sőt, a vásárlás előtt a vevő ellenőrizni tudja az NICB adatbázisába, hogy az autó érintett volt-e árvízben.  

A szervezet adatai azt mutatják, hogy 

2017-ben több mint 422 ezer jármű sérült meg a Harvey hurrikán és több mint 215 ezer az Irma hurrikán pusztításában. 2012-ben negyedmillió jármű sérült meg a Sandy hurrikánban, és nagyjából 300 ezer a Katrina hurrikán során 2005-ben.