Washington azon döntése, hogy több katonai segélyt küld Ukrajnának, veszélyt jelent Moszkva érdekeire, és növeli a katonai összecsapás kockázatát Oroszország és a Nyugat között – mondta a Reuters szerint Anatolij Antonov, Oroszország egyesült államokbeli nagykövete.

Japanese SSM unit vehicle which is launcher surface-to-ship missile (SSM1) participates in the U.S. Japan joint exercise with U.S. HIMARS unit vehicle at Oyanohara exercise area in Yamato Town, Kumamoto Prefecture on September 17, 2019.    ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Yuji Kato / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Yuji Kato / The Yomiuri Shimbun via AFP

Ezt országunk stratégiai érdekeinek közvetlen veszélyeként fogjuk fel

– mondta Antonov szerdán a Telegram csatornán.

„Az Egyesült Államok és szövetségesei katonai termékek szállítása nemcsak elhúzódó vérontással és újabb áldozatokkal jár, hanem növeli az Oroszország és a nyugati országok közötti közvetlen katonai összecsapás veszélyét is.”

Joe Biden amerikai elnök kedden azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy Washington új, 625 millió dolláros katonai segítséget nyújt Kijevnek, beleértve a HIMARS rakétarendszereket is – jelentette be a Fehér Ház – írja a Reuters.

A hivatkozott forrás szerint Biden „megígérte, hogy mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg az szükséges ahhoz, hogy megvédje magát az orosz agresszióval szemben.” Az ukrán elnök azt is hangsúlyozta, hogy Washington soha nem fogja elismerni egyes ukrán területek Oroszország általi annektálását.

Hétfő este Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke kijelentette, hogy azok az országok, amelyek fegyvereket szállítanak Ukrajnának az elcsatolt területek Oroszországhoz való csatlakozása után, és segítik a kijevi vezetést a katonai műveletek végrehajtásában, közvetlen konfliktusba keverednek a Föderációval.

Az Ukrajnában zajló háború legfrissebb eseményiről itt olvashat többet.