Közélet

Elkapták a Kercsi-híd robbantóit – öt orosz van közöttük

Öt orosz és három ukrán állampolgárt gyanúsít az orosz rendőrség a Kercsi-híd felrobbantásával.

Nyolc embert tartóztatott le az orosz rendőrség a Kercsi-híd felrobbantásával kapcsolatban. A RIA orosz hírügynökség cikke szerint a Moszkva által terrortámadásnak minősített robbantással öt orosz és három ukrán állampolgárt gyanúsítanak. További négy embert is kapcsolatba hoztak az üggyel, köztük még örmény és grúz állampolgárokat is. 

Fotó: AFP

A RIA szerint az orosz titkosszolgálat, az FSZB nyomozásának eredménye az, hogy a támadás megrendelője egyértelműen az ukrán védelmi minisztérium volt. Kirilo Budanov ukrán kémfőnök és csapata tervezte meg az akciót az FSZB állítása szerint. 

Továbbra is rejtély a Kercsi-híd felrobbantásának módja – de tippek azért már vannak

Szétaprózott védelmi rendszer, nem működő biztonsági berendezés, pontos, valószínűleg nyugati tervezés.

A támadók az ukrán kikötővárosból, Odesszából érkeztek az oroszok szerint, egy bulgáriai kitérővel. Onnan a rakománnyal Georgiába utaztak, Poti kikötővárosában rakodtak le. Szeptember 29. és október 3. között Jerevánban voltak, ahol állítólag a hatóságok átvizsgálták a kamiont, de mindent rendben találtak. 

A robbanószerekkel teli rakományt ezek után egy DAF kamion vitte át a grúz–orosz határon október 4-én. 

Október 7-én az oroszországi Armavirnál bukkant fel a kamion, ahol – itt kapcsolódtak be az orosz gyanúsítottak – ismét kicserélték a menetlevelet, ekkor már a célállomásként egy nem létező Krím félszigeti céget jelöltek meg. Innen az orosz Juszubov Makir teherautóján vitték tovább a rakományt, amit aztán október 8-án, hajnalban a Kercsi-hídon felrobbantottak. 

Az FSZB szerint a rakományt végig egy rejtélyes ukrán kísérte, aki csak Ivan Ivanovics néven mutatkozott be, az oroszok szerint ő az ukrán titkosszolgálat embere. 

A RIA szerint a nyolc gyanúsítottat őrizetbe vették az orosz hatóságok, de arról nem írtak, hogy mikor és hol kapták el őket, illetve arról sincs hír, hogy jelenleg hol tartják őket fogva. 

Egy kárpátaljai magyar is részt vehetett a Krím-híd felrobbantásában

A híd felrobbantásának módja azonban továbbra is rejtély.

 

 

hídrobbantás Kercs orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek