Gyilkossági kísérlettel és más bűncselekménnyel vádolja a rendőrség azt a férfit, aki kalapáccsal fejbe ütötte Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök férjét, és azt kiabálta: „Hol van Nancy?”, miután behatolt a pár San Franciscó-i otthonába.

Fotó: AFP

A rendőrség nem árulta el a 82 éves Paul Pelosi elleni pénteki támadás indítékát, akit felesége irodája szerint koponyatörés, valamint kezei és jobb karja sérülései miatt megműtöttek.

Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét vehette célba eredetileg az a férfi, aki péntek hajnalban betört a Pelosi házaspár kaliforniai otthonába, és ott súlyosan bántalmazta Paul Pelosit, a házelnök férjét – közölte korábban a rendőrség.

Nem véletlenszerű betörés volt, hanem szándékos támadás – közölte William Scott San Franciscó-i rendőrfőkapitány, aki péntek esti sajtótájékoztatóján azt mondta, életmentő volt a 911-es segélyhívó diszpécserének a munkája, akihez Paul Pelosi segélyhívása befutott, még azalatt, hogy a támadó a házban tartózkodott.

A rendőrség hivatalos közlése szerint még vizsgálják, mi volt a támadó indítéka. A nyomozáshoz közel álló források névtelenül azonban úgy nyilatkoztak, hogy a támadás célpontja kifejezetten a Pelosi házaspár otthona volt, a férfi a házban kifejezetten a képviselőházi elnököt kereste. „Hol van Nancy? Hol van Nancy?” – kiáltozta a férfi.

A rendőrség a helyszínen letartóztatott 42 éves férfit David DePapeként azonosította. Áldozatához hasonlóan őt is egy San Franciscó-i kórházba szállították, de nem derült ki, hogy orvosi vagy pszichiátriai ellátás, esestleg mindkettő céljából van-e ott.