Egy olasz fellebbviteli bíróság felmentette Matteo Renzi volt miniszterelnök szüleit az adócsalás vádja alól – tudatta a Reuters.

Évekig tartó küzdelem után felmentették a szüleimet. Nem kívánom senkinek, hogy átélje azt, amit a szüleimnek át kellett élniük, nem érdemeltek ennyi gyűlöletet. Győzött az igazság

– írta Renzi egy Twitter-bejegyzésben.

Matteo Renzi guest at Porta a Porta, Italian senator Matteo Renzi guest of the TV show Porta a Porta. Rome (Italy), September 14th, 2022 (Photo by Massimo Di Vita/Archivio Massimo Di Vita/Mondadori Portfolio via Getty Images)
Matteo Renzi.
Fotó: Mondadori Portfolio / AFP

A 70-es éveikben járó Tiziano Renzit és Laura Bovolit 2019-ben egy alsóbb fokú bíróság bűnösnek ítélte, mert 2015-ben 

állítólagosan két kis cégen keresztül összesen 160 ezer euró (165 millió forint) értékben állítottak ki hamis számlákat. 

Ekkor egy év és kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket. A házaspár azonban tagadta a vádakat, és fellebbezett az ítélet ellen.

Renzi 2014 és 2016 között töltötte be az olasz miniszterelnöki tisztséget, majd megalapította a centrista Italia Viva pártot. A legutóbbi, szeptember 25-i parlamenti választásokon Renzi összefogott a Carlo Calenda vezette Azione párttal, és a szavazatok mintegy 8 százalékát szerezte meg.

Az alsóbb fokú bíróság egy harmadik vádlottat, Luigi Dagostino üzletembert két év börtönbüntetésre ítélt hamis számlák elfogadása miatt. A fellebbviteli bíróság kilenc hónapra csökkentette a büntetését.