BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelmeztet az ORFK: csalók próbálkozhatnak a népszámlálással

Az Országos Rendőr-főkapitányság megelőző céllal hívja fel az állampolgárok figyelmét, hogy mire érdemes figyelni a népszavazás során. A rendőrség a visszaélések elkerülésére több ajánlást is megfogalmazott.

Aki a Központi Statisztikai Hivatal által szervezett népszavazáson az online kitöltést választja, a https://belepes.nepszamlalas2022.hu/ zárt rendszeren keresztül, kizárólag a háztartás címére levélben kézbesített egyedi „belépési kód” segítségével tud adatokat szolgáltatni – mutat rá közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). 

 

Mint írják, az oldalra belépéskor érdemes meggyőződni róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a „Biztonságos” kifejezés. Legyen gyanús, ha például csak a személyes adataira, anyagi helyzetére, netán a bankszámlája adataira kérdeznek rá. Felhívjuk a figyelmet, hogy a népszámlálással kapcsolatos kérdőívek online kitöltése körülbelül 30 percet vesz igénybe, ezért legyen gyanús, ha néhány adat kitöltésével véget is ér az adatszolgáltatás. Ebben az esetben ne mentse el a megadott információkat, ne küldje azokat sehová – olvasható az ORFK felszólítása.

Hozzátették: 

Ha úgy látja, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de személyesen is tehet bejelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

A Központi Statisztikai Hivatal 2022. október 1. és november 28. között Magyarországon a teljes népességre kiterjedő népszámlálást végez. Az első szakaszban 2022. október 1. és október 16. között a lakosok interneten tölthetik ki a kérdőíveket, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat. Akik nem élnek ezekkel a lehetőségekkel, november 21. és november 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A kérdőívet ki kell tölteni:

  • mindenkiről, aki Magyarországon él,
  • azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak,
  • a külföldi állampolgárokról is, ha legalább három hónapja Magyarországon tartózkodnak.

Mi a teendő, ha nem kaptunk népszámlálási levelet? Így kérheti a kódot!

A népszámlálás online kitöltésére akkor is van lehetőség, ha nem kaptuk meg a kitöltéshez szükséges kódot, ekkor ügyfélkapus azonosítás segítségével kérhetünk újat. Azért sem szabad félvállról venni a népszámlálást, mert most már kötelező kitölteni a kérdőíveket. Kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírság sújtja azt, aki a kötelező statisztikai adatszolgáltatást nem teljesíti. Itt tudhat meg többet a népszavazásról.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.