Közélet

Hadiállapotot hirdetett Vlagyimir Putyin

Azonban ez csak a megszállt területeket érinti, és azt Vlagyimir Putyin még mindig nem mondta ki, hogy Oroszország háborút vív.

Hadiállapotot hirdetett az Oroszországhoz csatolt négy régióban Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az orosz biztonsági tanács ülésén, miközben folytatódtak az ukrán energia-infrastruktúra elleni támadások.

Russian President Vladimir Putin gestures during a press conference after attending a summit with leaders of post-soviet countries of the Commonwealth of Independent States
Fotó: Ramil Sitidkov / AFP

A hadiállapot az a helyzet, amikor a polgári törvények helyett a hadsereg gyakorolja az uralmat egy-egy térségben. A televízióban is látható döntés során Putyin utasította az orosz kormányt egy különleges egyeztetőbizottság felállítására a miniszterelnök Mihail Misusztyin vezetése alatt, annak érdekében, hogy segítse a négy terület háborús erőfeszítéseit.

A háború nyolcadik hónapjában ez egy újabb eszkalációs lépés Putyin részéről, miután az orosz hadsereg vereségek sorozatát szenvedi el a hadszíntéren – írja a Sky News. A döntés napján az orosz vezetés megkezdte a lakosság evakuálását a megszállt Herszon városából.

Putyin szerint a döntések célja a gazdaság, az ipar és a termelés stabilizálása és az úgynevezett különleges katonai művelet támogatása. Tehát a hadiállapot elrendelése ellenére Moszkva még mindig nem áll készen arra, hogy a konfliktust háborúnak nevezze.

Vlagyimir Putyin bejelentése azután történt, hogy az orosz televízió korábban, szerdán beszámolt: a hatóságok megkezdték a civilek evakuálását a Moszkva által megszállt területekről a dél-ukrajnai Herszon régióban. Vlagyimir Saldo, a herszoni regionális megszállási igazgatás oroszok által kinevezett vezetője szerdán azt mondta, hogy a hatóságok mintegy 50-60 ezer ember evakuálását tervezik a következő hat napban a térségben zajló ukrán offenzíva következtében fokozódó nyomás miatt.

 

 

megszállt területek Vlagyimir Putyin hadiállapot
Kapcsolódó cikkek