Közélet

Menekítik a lakosságot Herszonból, amilyen gyorsan csak lehet

Akár szeretnének menekülni a megszállókkal, akár nem, élő pajzsként viszi magával a polgári lakosságot a menekülő orosz sereg.

A civil lakosok kimenekítéséről beszélt szerdán a herszoni régió Moszkva által kinevezett helyettes vezetője, mondván, a területet az ukrán erők bármelyik pillanatban megtámadhatják.

Fotó: AFP

A kollaboráns vezető szerint az ukrán hadsereg folytatja haditechnikai eszközeinek felvonultatását a herszoni terület peremvidékén. A Szolovjov Live televíziós csatornának nyilatkozva úgy tájékoztatott, hogy 

több tízezer ukrán katona tartózkodik a terület határán, nagyon sok a hadfelszerelés.

Szólt arról is, hogy a regionális hatóságok készek a lakosokat a Dnyeper jobb partjáról a folyó bal partjára áttelepíteni az áldozatok megelőzése érdekében.

A terület oroszok által megbízott kormányzója, Vlagyimir Szaldo korábban bejelentette, hogy 

mintegy 50-60 ezer embert telepítenek át a Dnyeper bal partjára, mert árvízveszély fenyeget,

amely akkor következhet be, ha az ukrán hadsereg csapást mér a kahovkai vízerőműre. Az evakuálási művelet mintegy hat napot vesz igénybe, a csónakok már készen állnak.

Megjegyzése szerint Ukrajna hatalmas erőket halmozott fel Mikolajiv és Krivij Rih irányában. A lakosok átköltöztetéséről szóló döntést azzal indokolta, hogy nagyszabású védelmi erődítményeket kell létrehozni bármilyen támadás visszaverésére. Arról nem szólt, hogy a lakosok szeretnének-e távozni a megszálló csapatokkal együtt a városból. Herszon hatóságai sms-ben utasítják a civileket a terület sürgős elhagyására az ukrán fegyveres erők ágyúzásának veszélye miatt.

Szergej Szurovikin tábornok, az Ukrajnában harcoló orosz haderő nemrég kinevezett parancsnoka, aki Aleppó városának brutális bombázásáról híresült el még Szíriában,  

kedden este súlyosnak minősítette a térségben kialakult helyzetet. 

Az ukránok lakóházakat és az infrastruktúrát ágyúzzák – mondta, hozzátéve, hogy a csapások következtében akadozik az élelmiszer-, ivóvíz- és áramellátás, és megnehezült az átkelés a Dnyeperen.

Az ukrán hadsereg szerdán amerikai Himars rakétasorozatvetővel mért csapást a kahovkai víztározó mellett fekvő, Zaporizzsja megyei Enerhodarra – tájékoztatott a helyi közigazgatás a Telegram üzenetküldő oldalon. Eszerint az ukránok a polgári infrastruktúrát is eltalálták rakétáikkal. Megsérült a város bejáratánál lévő híd, valamint a Lucs elektromos alállomás. A támadásnak nincsenek áldozatai, de a városban megszűnt az áramszolgáltatás.

 

orosz-ukrán háború Herszon
Kapcsolódó cikkek