A tartalékok felhasználása után orosz fűtőelemre váltanak a zaporizzsjai atomerőmű üzemeltetésében – közölte csütörtökön a Roszenergoatom egyik illetékese. Renat Karcsa, az orosz atomerőműveket üzemeltető szervezet főtitkárának tanácsadója szerint el fog fogyni az az üzemanyag, amelyet jelenleg használnak, ezért kell az orosz forrásokra váltani.

Fotó: AFP

Az atomerőmű hat reaktorából pillanatnyilag egy sem üzemel, úgyhogy kérdéses, miért is fogynának el a tartalékok, miközben szerdán az ukrán Energoatom arról számolt be, hogy a létesítmény több órára külső áramforrások nélkül maradt – jelentette az AP hírügynökség. Ez a kiégett fűtőelemek hűtéséhez szükséges elektromosság hiányában növeli a radioaktív szennyeződés lehetőségét. A problémát az erőmű dízellel működő tartalékgenerátorai orvosolták, ám a frontvonalon található létesítmény dízelellátása sem feltétlenül egyszerű feladat. Az áramellátást mintegy nyolc óra alatt sikerült helyreállítani.

Az erőmű orosz szövetségi tulajdonba vételét a múlt héten rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök , aki korábban a létesítménynek helyet tartomány annektálásáról is döntött, a nemzetközi közvélemény tiltakozása ellenére.