Franciaország növeli katonai jelenlétét a keleti tagállamaiban, ezért a következő hetekben Rafale harci repülőgépeket telepít Litvániába, Leclerc harckocsikat és páncélozott járműveket Romániába, valamint gyalogsági erőket Észtországba – írja az MTI. A lépést Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter ismertette, amikor bemutatta a védelmi költségvetés tervezetét a francia törvényhozásban.

Lecornu a francia szenátus védelmi bizottságában arról beszélt, hogy a döntést a NATO keleti szárnyán kialakult helyzetre és az Ukrajnában zajló véres harcokra tekintettel hozták meg.

Párizs jelenleg 350 katonával van jelen Romániában. Katonai források szerint novemberben megduplázná személyi állományát és harceszközeit egy-egy tucat Leclerc harckocsival és VBCI gyalogsági harcjárművel.

„Litvániában is megerősítjük a védelmi képességeinket Rafale harci repülőgépek telepítésével a légtérfigyeléshez” – mondta a nyugat-európai politikus. Hozzátette: Észtországba egy Griffin harcjárművekkel megerősített zászlóaljat küldenek 2023-ban. A balti országban jelenleg 300 fős francia alakulat szolgál a NATO keretében.