Bekérették az Egyesült Arab Emírségekbe delegált uniós küldöttség vezetőjét, Emil Paulsent, miután az emírségekbeli külügyminisztérium elítélte Josep Borrell, az kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének „rasszista kijelentéseit”.

Josep Borrell
Fotó: Frederick Florin / AFP

Borrell az egyik belgiumi előadásán a leendő diplomatáknak arról beszélt,

Európa egy kert, ahol a politikai szabadság és a társadalmi kohézió mellett alapvetően gazdasági jólét működik, a világ többi része pedig a dzsungel, és nem szabad hagyni, hogy a dzsungel ellepje a szép kertet.

Hangsúlyozta, a diplomatáknak a fal építése helyett a dzsungelbe kell menniük az előrelépés érdekében. Nem csupán az Emírségekben találták finoman fogalmazva is szerencsétlennek az EU vezető diplomatájának szavait, Kanada ENSZ-nagykövete, Bob Rae például „szörnyű analógiának” nevezte. 

Borrell utóbb tagadta, hogy üzenete rasszista lett volna, sőt, éppen arra ösztönözte a diákokat, hogy lépjenek kapcsolatba az Európán kívül élőkkel, ismerjék meg őket, mert azt tapasztalja, hogy sokan túlságosan Európa-centrikusak – de azért bocsánatot kért, ha bárki félreértette volna a szavait. Szerinte a dzsungellel arra akart utalni, hogy egyre több országban lát erőszakot, megfélemlítést, ami ellentétes a nemzetközi normákkal. Erre reagált úgy Rae, hogy az európai történelem megtaníthatna mindenkit arra, hogy a világ egyetlen része sem mentes az erőszaktól.

A dzsungelre való utalásomnak semmiféle kulturális vagy földrajzi értelme nincs. Sajnos ez a dzsungel mindenhol ott van, Ukrajnában is. Komolyan kell vennünk ezt a folyamatot, ezt üzentem a hallgatóknak is

– védekezett Borrell.

Borrell szerint Oroszország elveszíti a háborút

Oroszország egyre inkább elszigetelődik, erkölcsileg, politikailag és katonailag el fogja veszíteni az ukrajnai háborút – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban.