Csütörtökön egész Ukrajnát érinthetik az akár négyórás áramkimaradások – közölte az ukrán Ukrenergo áramszolgáltató. 

Az áramkimaradásokra készülve az Ukrenergo felhívást intézett az ukránokhoz, hogy töltsék fel vízkészleteiket, továbbá arra kérték a lakosságot, hogy a szükséges elektronikai eszközeiket (telefonjaikat, power bankjeiket, zseblámpáikat és akkumulátoraikat) is mind tegyék töltőre – írta a BBC. A vállalat szerint az elmúlt tíz napban több támadás érte az erőműveket, mint az azt megelőző háborús időszakban összesen. Az ukrán erőművek 30 százaléka megsemmisült az orosz légicsapások következtében – mondta csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az Ukrenergo a közösségi médiában jelentette be, hogy csütörtökön energiafogyasztási korlátozásokat fognak alkalmazni, amit a rendszer kiegyensúlyozott működése érdekében kell végrehajtaniuk. 

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy csökkentsék az áramfogyasztásukat.

Nem zárjuk ki, hogy a hideg idő beálltával gyakrabban fogjuk erre kérni a lakosságot

–  tudatta az Ukrenergo. 

Az áramkimaradások Ukrajna bármely területén előfordulhatnak reggel 7 óra és este 10 óra között, és azt tanácsolták a lakosoknak, hogy ellenőrizzék a regionális hálózatüzemeltetők honlapjait a további információkért.

A photograph shows a view of Kyiv late on October 11, 2022 during a rolling blackout of parts of districts of the Ukrainian capital following rocket attacks to critical infrastructures in the evening, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Eugene KOTENKO / AFP) UKRAINE-RUSSIA-WAR-CONFLICT-ENERGY
Fotó: Eugene Kotenko / AFP

A szórványos áramkimaradások már eddig is érintették a fővárost, Kijev és Ukrajna egyéb régióinak egyes részeit. Az orosz rakéták Ukrajna-szerte megrongálták az infrastruktúrát, például a nyugat-ukrajnai Lvivben is. A nyugati vezetők elítélték az infrastruktúrát ért támadásokat, terrorcselekményeknek minősítve azokat: 

A polgári infrastruktúra – különösen az elektromos áram ellen – irányuló orosz támadások háborús bűncselekmények – tweetelte Ursula von der Leyen, az EU Bizottság elnöke.

A döntés egy nappal azután született, hogy Oroszország hadiállapotot hirdetett ki az általa elcsatolt ukrajnai területeken.