Már legalább 29 megbetegedést és négy halálesetet rögzítettek Floridában, az Egyesült Államokban a hatóságok a szeptember 28-i hurrikán után, amelyeket húsevő baktériumok okoztak. Az amerikai államban megállíthatatlanul terjed a betegség. 

Fort Myers Beach Florida Hurricane Ian Recovery
Fotó: NurPhoto via AFP

A BBC cikke szerint a baktériumok a vágásokon, nyílt sebeken keresztül kerülnek az emberi szervezetbe. Elsősorban a meleg állóvizeket kedvelik, amelyekből rengeteg van most az államban, hiszen a hurrikán miatt kiöntöttek a folyók, és a tenger is több olyan részt elárasztott, ahol kis tavak alakultak ki. 

Rendkívüli mennyiségben regisztráltunk húsevő baktériumos megbetegedést Lee megyében, ezek egyértelműen az Ian hurrikán következtében alakultak ki

– közölte a floridai megye egészségügyi szóvivője. 

A hatóságok azt tanácsolják, hogy akinek van bármilyen vérző, nem begyógyult sebe, semmiképp se menjen vízbe a környéken. Lee megye után már a szomszédos Collier megyéből is jelentettek három megbetegedést. 

Az Ian hurrikán rombolása berobbantja az autólopás-bizniszt is

Az Egyesült Államokban tomboló hurrikánok több százezer autóban okoznak kárt. A látszólag jobb állapotú járművekre a bűnözök azonnal lecsapnak.

Idén Floridában 11 haláleset hozható összefüggésbe a húsevő baktériumokkal, és összesen 65 megbetegedést jelentettek, azaz az esetek csaknem fele most, a hurrikán után történt, rövid idő alatt. 

A húsevő baktérium a szervezetbe jutva először lázat, fáradtságot, végtagfájdalmat és fejfájást tud okozni, később riasztó gyorsasággal elkezdi lebontani a szöveteket. Az amerikai járványügyi hatóságok szerint ötből egy fertőzött belehal a betegségbe alig egy vagy két nappal a fertőzés után.