Ukrajna külügyminisztere közölte, hogy javaslatot nyújt be Volodimir Zelenszkij elnöknek a Teheránnal való diplomáciai kapcsolatok hivatalos megszakítására, mivel a közel-keleti ország drónokat szállít Oroszországnak – írja a Reuters.

Flags,Of,Ukraine,And,Iran,3d,Render, Flags of Ukraine and Iran 3D render, Irán, Ukrajna, diplomácia
Fotó: Shutterstock

Moszkva az elmúlt napokban több tucat kamikaze drónnal mért csapást keleti szomszédunk területére, ennek során az orosz erők az ukrán energetikai infrastruktúrát támadtak. Kijev szerint a támadásokat iráni gyártmányú Shahed–136 típusú drónokkal hajtották végre, amit a perzsa állam tagad. 

Teherán viseli a felelősségét az Ukrajnával való kapcsolatok megromláséért, ezért javaslatot nyújtok be Ukrajna elnökének az Iránnal való diplomáciai kapcsolatok megszakítására

– mondta a tárcavezető. Kuleba egyben sürgette az Európai Uniót, hogy vezessen be szankciókat a perzsa állammal szemben, amiért segítette Oroszországot. A politikus szerint az Irán elleni szigorú szankciók most különösen aktuálisak, mivel a közel-keleti ország a hírek szerint ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak, amiket az ukránok ellen használhat.

A külügyminiszter szerint Irán cselekedetei aljasok és álnokok, mivel Teherán korábban azt közölte, hogy ellenzi a háborút, és nem fogja egyik oldalt sem támogatni a fegyvereivel. Kuleba egyben elmondta, hogy Kijev hivatalos jegyzéket fog küldeni Izraelnek, amiben légvédelmi rendszerek szállítását és együttműködést kér a területen. Az ukrán politikus megjegyzéseire még nem érkezett izraeli válasz.

Korábban Gideon Szaár igazságügyi miniszter a hadsereg rádió országos műsorszolgáltatójának azt nyilatkozta, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás nem terjed ki a fegyverekre, és ezen az állásponton nem változtatnak.

Tovább mérgesedhet a viszony Irán és a Nyugat között

Irán több drónt és rövid hatótávolságú, föld-föld ballisztikus rakétákat is szállítani fog Oroszországnak, így egyre kevesebb az esély az iráni atomalku felújítására. Teheránt már a drónok miatt is hevesen bírálták.