Irán több drónt és rövid hatótávolságú, föld-föld ballisztikus rakétákat is szállítani fog Oroszországnak – írja a Reuters magas iráni tisztviselőkre és diplomatákra hivatkozva. Az üzlet valószínűleg még jobban feldühíti az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, miközben a perzsa állam és a nyugat kapcsolata most is fagyos.

EDS NOTE: AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED. This undated photo released on August 25, 2010 by the Iranian Defense Ministry, allegedly shows the test firing its home-built surface-to-surface Fateh 110 missile. Hezbollah chief Hassan Nasrallah said his powerful Lebanese Shiite movement has had Iranian Fateh-110 missiles that can hit the whole of Israel since 2006, in an interview broadcast on January 15, 2015.AFP PH
Fotó: AFP

A névtelenségüket kérő források szerint a rakétákat 2-3 részletben, 10 napon belül fogják leszállítani.

Teherán és Moszkva október elején állapodtak meg abban, hogy az eurázsiai ország Fateh és a Zolfaghar ballisztikus rakétákat is vásárol, az erről szóló megállapodást október 6-án írták alá, amikor Mohammad Mokhber iráni alelnök Moszkvába utazott az iráni Forradalmi Gárda két magas rangú tisztviselőjével együtt.

Az oroszok több drónt, valamint a pontosságukról ismert Fateh és a Zolfaghar ballisztikus rakétákat kérték. Az, hogy hol használják őket, nem az eladó dolga. Mi nem foglalunk állást a háborúban

– mondta az egyik iráni diplomata a hírügynökségnek. Egy nyugati tisztviselő is megerősítette az értesüléseket. Ukrajna az elmúlt hetekben több orosz támadásról számolt be, amelyek során iráni gyártmányú Shahed–136 típusú drónokat használtak. Teherán tagadja, hogy drónokat szállított Oroszországnak, Moszkva szerint kizárólag orosz felszereléseket használnak. 

Az több tagállama szankciókat sürgetett Iránnal szemben az Oroszországnak szállított drónok miatt, miközben a blokk külön szankciókról állapodott meg a teheráni zavargások leverése miatt. Ha a fronton megjelennek az iráni rakéták is, az növelni feszültséget a perzsa állam és a nyugat között, akár további szankciókat is hozva, miközben zajlanak az atomalkuról a tárgyalások.

Teherán a drónok szállítását is fokozni fogja, azt viszont elutasította, hogy az egyik legfejlettebb eszközének számító Arash 2 támadó drónokat is eladjon Oroszországnak. Ennek az az oka, hogy a Forradalmi Gárda parancsnokai aggódtak amiatt, hogy ha Moszkva ezt a típust használja Ukrajnában, akkor az amerikaiak hozzáférhetnek a technológiához.

Bár kevésbé közismert tény, Iránnak több mint 40 éves tapasztalata van a drónok terén, amiket helyben gyártanak és fejlesztenek.

USA: háborús bűn az iráni drónok bevetése Ukrajnában

Hétfőn és kedd hajnalban folytatódott az ukrán városok elleni légicsapások sorozata, miközben több uniós külügyminiszter hétfőn szankciókat sürgetett Irán ellen, amiért drónokkal segíti Oroszországot.