Washington szerint iráni kiképzők segítik a Krímben az orosz erőket, hogy iráni gyártmányú drónokkal támadják Ukrajna területét – írja a Reuters az amerikai külügyminisztériumra hivatkozva.

A drone flies over Kyiv during an attack on October 17, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. - Ukraine officials said on October 17, 2022 that the capital Kyiv had been struck four times in an early morning Russian attack with Iranian drones that damaged a residential building and targeted the central train station.
Egy Kijevet támadó drón. Fotó: Szergej Supinszkij /AFP

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint egyértelműen kijelenthető, hogy Moszkva iráni drónokat vet be keleti szomszédunk ellen, ezeket a használta a Kijev elleni támadásokhoz is.

Úgy véljük, hogy iráni katonai személyzet tartózkodott a Krím félszigeten, és segítette Oroszországot ezekben a műveletekben

– mondta Price, de bizonyítékokkal nem szolgált. A szóvivő szerint ezzel a perzsa állam belesodródhat a fegyveres konfliktusba, mivel ott van közvetlenül a terepen.

Moszkva az elmúlt napokban több tucat kamikaze drónnal mért csapást keleti szomszédunk területére, az ukrán energetikai infrastruktúrát támadta. Kijev szerint a támadásokat iráni gyártmányú Sahíd–136 típusú drónokkal hajtották végre, amelyeket az orosz hadsereg továbbfejlesztett és Geran–2 néven rendszeresített nyugati értesülések szerint. 

Meg nem erősített hírek szerint a jemeni polgárháborúban a Teherán által támogatott húszi lázadók is használták Sahíd–136 drónokat.

Teherán tagadja, hogy drónokat szállított volna Oroszországnak, és Moszkva szerint is a hadsereg kizárólag orosz felszerelést használ. A héten Ukrajna külügyminisztere, Dmitro Kuleba közölte: javaslatot nyújt be Volodimir Zelenszkij elnöknek a Teheránnal való diplomáciai kapcsolatok hivatalos megszakítására a drónok miatt.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője néhány napja azt állította, hogy az ukrán erők lelövik az oroszok által bevetett drónok mintegy 70 százalékát, amit más forrásból nem lehet megerősíteni.

Az pedig olaj lehet a tűzre, hogy értesülések szerint Irán még több drónt és rövid hatótávolságú, föld-föld ballisztikus rakétákat is szállítani fog Oroszországnak. Washington már korábban élesen bírálta a perzsa államot, és szankciókkal is fenyegetett, miközben az atomalku felújítására egyre kisebb az esély.

Tovább mérgesedhet a viszony Irán és a Nyugat között

Irán rakétákat is szállít majd a drónok mellett Oroszországnak, így egyre kevesebb az esély az iráni atomalku felújítására. Teheránt már a drónok miatt is hevesen bírálták, a lépés olaj lehet a tűzre.