BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukránok szerint az oroszok által elindított iráni drónok hetven százalékát le tudják lőni

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint Oroszország nagy tételben vásárolja a kamikaze drónokat Irántól, de ezeknek csak kis részét tudják eredményesen bevetni. Kirilo Budanov szerint az elindított drónok hetven százalékát lelövik, mielőtt becsapódna. Hozzátette, hogy Moszkva a rakétákból is kifogyóban van. A kémfőnök állítása szerint az Iszkander típusú rakétáknak már csak a 13 százaléka áll Oroszország rendelkezésére.

Az Oroszországnak eladott iráni drónok első tétele 1750 darabot tett ki, az ukrán erők ugyanakkor az oroszok által ukrán terület felé elindított drónok mintegy 70 százalékát lelövik – jelentette ki Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy interjúban, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra ukrán hírportálok.

Fotó: AFP

Az első tételtben 1750 drónt rendeltek meg, ezt újabb megrendelések követték. A gyártás és az oroszországi szállítás azonban nem egylépéses folyamat. A készleteket fokozatosan merítik ki, az irániak újakat gyártanak, de van ennek a problémának egy másik oldala is: az, hogy az összes drón körülbelül 70 százalékát folyamatosan lelőjük

– fejtette ki a hírszerzés vezetője.

Budanov szavai szerint a Kreml a rakétáiból is kezd kifogyni. Példaként említette, hogy 

az Iszkander típusú rakétákból az ukrán hírszerzés értesülései szerint már alig 13 százaléka maradt meg a háború előtti készletnek.

Megjegyezte, hogy elméletben ennek nem lett volna szabad 30 százalék alá esni, de a háború megteszi a maga korrekcióit.

A hírszerzési főnök megerősítette, hogy megint Ukrajnában van Igor Girkin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese, az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság volt védelmi minisztere. 

Ismerjük az egyik tartózkodási helyét

– mondta, hozzátéve, hogy Ukrajna orosz megszállás alatt lévő területén tartózkodik, de további részleteket erről nem fedett fel.

Budanov emlékeztetett arra, hogy 

az ukrán katonai hírszerzés százezer dollár nyomravezetői jutalmat ajánlott fel Girkin kézre kerítéséért.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.