Közélet

Zelenszkij több fegyvert és fokozott hadiipari termelést kért az európai vezetőktől

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken arra kérte a prágai csúcstalálkozón összegyűlt európai vezetőket, hogy a megélhetési költségek emelkedése ellenére növeljék az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításokat, és növeljék országaik védelmi szektorba történő beruházásait – számolt be az AFP és több sajtóorgánum a DPA alapján.

Fotó: Handout

Zelenszkij azt kérte, hogy „növeljék a fegyver- és lőszerkészletet, hogy megvédhessük (Európát) az orosz nyomással szemben!” Videókapcsolaton keresztül azt mondta, hogy mindez azt szolgálja, hogy tartósan felkészülhessünk közös terünk védelmére.

Elismerte, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja és a növekvő energiaköltségek „példátlan nyomást gyakoroltak a legtöbb európai életszínvonalára”, de ragaszkodott a védelmi szektorba történő beruházásokhoz. Mint mondta, „a biztonság kötelezettség. Mint Európán kívül mindenhol máshol is, a biztonságot nem úgy érhetik el, ha lemondanak valamiről, vagy aláírnak egy szerződést. A biztonság kötelezettség” – érvelt.

Másrészt arra is kérte az európai vezetőket, hogy fokozzák az orosz energiaszektorra nehezedő nyomást, miután az EU elfogadta az Oroszország elleni nyolcadik szankciócsomagot. „Továbbra is ebbe az irányba kell haladnunk, nyomást kell gyakorolnunk az orosz energiaszektorra, az agresszor állam e fő bevételi forrására” – mondta Zelenszkij az AFP szerint.

 

orosz ukrán háború EU Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek