Az ukrán Enerhoatom igazgatója, Petro Kotin látja annak jeleit, hogy az orosz csapatok a Zaporizzsjai Atomerőmű elhagyására készülnek, amelyet röviddel a márciusi invázió után foglaltak el – jelentette a Reuters és Kijev az Independent cikke alapján.

Fotó: AFP

Egy ilyen lépés nagy változást hozna Ukrajna megszállt délkeleti Zaporizzsja régiójában, ahol a frontvonal hónapok óta nem sokat változott, miközben az erőmű körüli ismételt ágyúzás nukleáris katasztrófától való félelmet váltott ki világszerte.

„Az elmúlt hetekben valóban olyan információkat kapunk, amelyek arra utalnak, hogy valószínűleg elhagyni készülnek az üzemet” – mondta Petro Kotin, az Enerhoatom vezetője a nemzeti televíziónak. Az ENSZ-re utalva hozzátette: „Az orosz médiában nagyon sok hír jelent meg arról, hogy jobb lenne elhagyni (az erőművet), és talán érdemes lenne az irányítást átadni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ).” Arra a kérdésre, hogy túl korai lenne-e arról beszélni, hogy az orosz csapatok elhagyják az üzemet, Kotin azt mondta: „Túl korai, de elmondhatjuk, hogy készülnek rá.” Az orosz erők katonai felszerelést, személyzetet és teherautókat vittek a helyszínre, valószínűleg fegyverekkel és robbanóanyagokkal, és elaknázták a gyár területét – tette hozzá Kotin.

Oroszország és Ukrajna, ahol a világ legsúlyosabb nukleáris balesete történt 1986-ban Csernobilban, hónapok óta vádolja egymást a zaporizzsjai reaktorkomplexum bombázásával, amely már nem termel áramot. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója szerint november 22-én a NAÜ szakértői megállapították, hogy a zaporizzsjai erőműben történt gyakori bombázások ellenére az alapvető berendezések érintetlenek maradtak, és nem merültek fel azonnali nukleáris biztonsági aggályok.