Közélet

Az oroszok már nem, a kegyetlen tél annál inkább fenyegeti a herszoniakat

A felszabadított városban semmilyen közműszolgáltatás nincs, az infrastruktúra romokban, így egyelőre nem tudni, hogy vészelheti át a közelgő telet több tíz ezer ottmaradt. Kijev már a kimenekítésükön dolgozik.

Alig kilenc napja még örömmámorban úszott egész Ukrajna és Herszon, amikor az első ukrán katonák bevonultak a felszabadított városba. Az orosz megszállók által több mint fél évig uralt város több tízezer lakója könnyebbült meg, amikor újra lobogni láthatta a kék-sárga zászlókat. Most azonban az örömérzet múlóban, és egyre többen teszik fel a kérdést: mi lesz ezután?

A little girl cries as she waits for aid supply distribution in the centre of Kherson on November 18, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
Fotó: Bulent Kilic / AFP

Herszonban ugyanis szinte semmilyen közműszolgáltatás nem működik és az infrastruktúra is olyan mértékben sérült a háború alatt, hogy egyelőre lehetetlen időben megjavítani. Márpedig a tél egyre közeledik. Ukrajna nagy részén már most hétvégén is erős havazásokat jelentettek és napról napra egyre hidegebb van, ami még jobban aggaszthatja a lakókat – írja a Guardian című brit lap. 

Kijev ezért most azon dolgozik, hogy akiket lehet, kimentsen a városból és környékéről. Egyelőre önkéntes alapon kezdték el összeírni azokat, akik a felszabadított területekről szeretnének elköltözni jobban védett régiókba. A költségeiket pedig az ukrán kormány vállalta magára. Jó hír, hogy szombattól újra járnak a vonatok Herszon és Kijev között, ez pedig nagyban megkönnyítheti a menekülést. 

Megjött a figyelmeztetés: aki teheti, hagyja el Ukrajnát

Az energiaszolgáltató vezére szerint minél többen menekülnek el az országból, annál könnyebb lesz az ott maradókat ellátni árammal és fűtéssel.

Ukrajna egész területén gondok vannak az áram- és fűtésszolgáltatással, miután az oroszok szisztematikusan bombázzák a szolgáltató szektor létesítményeit. A felszabadított részeken ugyanakkor még rosszabb a helyzet. 

Fotó: Bulent Kilic / AFP

Nemcsak az említett közműszolgáltatások nem üzemelnek, de ivóvíz sincs, így jelenleg lajtos kocsikkal próbálják ellátni a lakosságot. A legtöbben tűzifához próbálnak jutni, miután a távfűtés már régóta nem működik, de ez sem egyszerű, ráadásul a folyamatos fa- és vízcipelések nem túl kellemesek a mínuszokban, különösen, ha valaki nem házban, hanem emeletes házban lakik. 

Nem könnyű vizeskannákkal lépcsőzni, de nem hagyhatom el hosszabb időre a lakásomat, mert akkor azonnal kifosztják

– nyilatkozta egy idős helyi asszony, aki fűteni nem tud, így abban bízik, hogy mielőbb megoldják a helyzetet. A távolból egyébként most is lehet hallani a harcok zajait, géppuskaropogást, de ezek egyre messzebbről érkeznek a helyiek beszámolói szerint. 

Humanitarian aid distribution in Ukraine's war-torn Kherson City, KHERSON, KHERSON OBLAST, UKRAINE, NOVEMBER 16: A local civilian collects water from Dniper river due water scarcity in Kherson City following the withdrawal Russian troops, Ukraine, November 16th, 2022. Narciso Contreras / Anadolu Agency (Photo by Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: NARCISO CONTRERAS / AFP

 

Herszon háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek