Közélet

Öröm Herszonban, a főtéren tömeg ünnepli a bevonuló ukrán katonákat, lobognak a kék-sárga zászlók

Úgy látszik, nem bánkódnak a helyiek, hogy véget ért az orosz megszállás, a felszabadító ukrán hadsereget üdvözlik.

Kitűzték az ukrán zászlót a herszoni városházára a bevonuló ukrán katonák, akiknek semmilyen ellenállással nem kellett szembenézniük a fejvesztve menekülő orosz hadsereg miatt. 

 

A város főterén ünneplő tömeg gyűlt össze, a videók tanúsága szerint egyáltalán nem bánják a helybeliek, hogy immár mégsem Oroszországhoz tartoznak, hanem visszatértek ukrán fennhatóság alá. Igaz, Moszkva, pontosabban a Kreml szerint ez még mindig az „ő területük”.

Az ünneplők ukrán zászlókkal érkeztek a főtérre, ahol a felszabadító katonákat a magasba dobálták, tapsoltak, és az ukrajnai hadsereget éltették. Sokan könnyeiket törölgették örömükben. 

Herszon elvesztése volt Ukrajna számára az egyik legnagyobb csapás és az oroszok legnagyobb sikere a februárban indított invázióban, Mariupol bevétele után. A várost hónapokon keresztül tartották az oroszok, de végül kénytelenek voltak feladni, mert 

a folyamatos ukrán tüzérségi támadások miatt már nem tudták megfelelően segíteni a város környékén állomásozó csapataikat. 

Inkább visszavonultak a Dnyeper folyó túlpartjára. Arról egyelőre nem tudni, hogy az ukrán hadsereg mikor kelhet át a folyón, Herszon megtisztítása és rendbetétele lehet az elsődleges feladat, hiszen a nagyvárost az ukrán hírszerzés szerint aláaknázták a kivonuló oroszok. 

A halál városává tehetik Herszont az oroszok az otthagyott csapdákkal

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint a Dnyeper túlsó partján az orosz tüzérség a város lerombolására is felkészült.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is megszólalt a kivonulással kapcsolatban, amelyről elmondta: sikeres volt az akció, sem hadifelszerelést, sem pedig embert nem hagytak hátra, habár ennek ellentmondanak az ukránok beszámolói a megtalált páncélosokról és egyéb fegyverekről. 

 

 

Herszon felszabadítás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek