Európa biztonsági környezete változik, ezért az és tagországai fokozzák a védelmi erőfeszítéseiket – jelentette ki az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek tanácskozását megelőzően kedden.

Josep Borrell a tanácskozásra érkezve közölte, meg kell erősíteni és bővíteni kell Európa közös biztonság- és védelempolitikáját.

Elmondta hogy a szakminiszterek áttekintik az európai hadseregek védelmi képességének helyzetét annak érdekében, hogy megállapítsák, mire van szükség a jobb együttműködéshez, a képességfejlesztéshez és ahhoz, hogy szükség esetén Európa meg tudja védeni magát. 

A pénzpazarlás elkerülése érdekében az európai hadseregeknek a lehető legnagyobb mértékben együtt kell működniük, hogy feltöltsék a készleteiket – húzta alá.

BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 14:EU Commissioner for Foreign Affairs and Security Policy - Vice President Josep Borrell talks to media at the end of an EU Foreign Affairs Ministers meeting in the Justus Lipsius, the EU Council headquarter on November 14, 2022 in Brussels, Belgium.
Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai biztosa beszél a médiának az uniós külügyminiszterek ülésének végén az EU Tanácsának székhelyén, a Justus Lipsius épületében, november 14-én, Brüsszelben
 Fotó: Thierry hierry Monasse / Getty Images

A védelmi miniszterek áttekintik az EU katonai stratégiája, az úgynevezett stratégiai iránytű működését, amely irányvonalakat fektet le az unió biztonság- és védelempolitikájának megerősítésére 2030-ig. Meghatározza, hogy a tagországok hogyan reagáljanak a jelenlegi és a várható kihívásokra, fenyegetésekre, emellett lehetővé teszi akár ötezer fős, gyorsan bevethető uniós katonai csapatok létrehozását.

Borrell az ukrán hadsereg EU-s kiképzési programjának létrehozásával kapcsolatban azt mondta: nagy erőfeszítés lesz az ukrán hadsereg kapacitásainak megújítása, növelése, javítása, a képzési központoknak azonban kevesebb mint három hónap múlva meg kell kezdeniük a munkát. A program keretében mintegy 15 ezer ukrán katona kap képzést különböző uniós tagállamokban. 

Berlin júniusig mintegy ötezer ukrán katona kiképzését tervezi Németországban az EU kiképző programja keretében – tájékoztatott Christine Lambrecht német védelmi miniszter. Közölte továbbá, hogy országa karbantartási központot hoz létre Szlovákiában az Ukrajnának szállított fegyverek szervizelésére és javítására. Szavai szerint megállapodás megszületett Pozsonnyal, és azonnal megkezdődhet a munka annak érdekében, hogy az összes Németország által Kijevnek szállított és a harcokban megsérült felszerelést javíthassák – tette hozzá.

Borrell szerint az EU nem számított arra, hogy a szankciók megállítják a háborút

Az Európai Unió a háború kezdete óta több szankciós csomagot is megszavazott Oroszország ellen. Josep Borrell szerint bár ártottak vele az oroszoknak, a háború megállításához ez nem elegendő.