Közélet

Borrell szerint az EU nem számított arra, hogy a szankciók megállítják a háborút

Az Európai Unió a háború kezdete óta több szankciós csomagot is megszavazott Oroszország ellen. Josep Borrell szerint bár ártottak vele az oroszoknak, a háború megállításához ez nem elegendő.

Egyértelmű, hogy az uniós szankciók gyengítik az orosz gazdaságot és Moszkva azon képességét, hogy tovább finanszírozza az Ukrajna elleni háborúját – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.

Josep Borrell, EU, háború, szankciók
Borrell: az EU soha nem számított arra, hogy az Oroszország elleni szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút
Fotó: Tobias Schwarz / AFP

„Az EU soha nem számított arra, hogy az Oroszország elleni szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút, de elmondható, hogy csökkentik az orosz hadsereg hadianyag-beszerzési képességét, ami ahhoz vezetett, hogy az orosz erők rengeteg veszteséget szenvednek el a harcmezőn” – mondta Borrell.

A külügyminiszterek megvitatták, hogy az unió a továbbiakban milyen mértékben támogassa Ukrajnát katonailag. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy az EU és tagállamai eddig mintegy nyolcmilliárd euró értékben biztosítottak fegyvereket és katonai felszereléseket Kijevnek, ez közel 45 százaléka annak, mint amennyit az Egyesült Államok ad.

Borrell hangsúlyozta továbbá, hogy közös állásfoglalást adnak ki a külügyminiszterek. Úgy véli, hogy továbbra is korlátozó intézkedéseket kell bevezetni az orosz gazdasággal szemben, és meg kell erősíteni a harmadik országok részvételére vonatkozó korlátozó intézkedéseket, különösen azokkal szemben, akik fegyvereket és katonai támogatást nyújtanak Moszkvának.

Közölte, hogy rekordidő alatt született megállapodás a lengyelországi székhelyű katonai segítségnyújtási misszióról, amelynek keretében 15 ezer ukrán katonát képeznek ki több uniós tagállam támogatásával.

A külügyminiszter szerint az EU-ban elfogyott a józan ész

Szijjártó Péter megdöbbent az kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének állításán, miszerint nem számítottak arra, hogy a szankciók megállítják a háborút.

Felhívta a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai kudarcainak kompenzálására az ukrán nép szenvedését akarja növelni azáltal, hogy a tél közeledtével az energiaellátási infrastruktúrát veszi célba, így milliók maradnak áram és fűtés nélkül az országban.

„Putyin képtelen meghódítani Ukrajnát és megsemmisíteni az ukrán hadsereget, ezért sötétségbe és hidegbe akarja taszítani az ukrán népet. Ezekért a háborús bűncselekményekért el kell számoltatni a felelősöket. Az EU dolgozik a megkárosított infrastruktúra javításán és pótlásán, amely hatalmas feladat” – jelentette ki a katalán politikus.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Oroszországnak nincs oka és jogalapja arra, hogy az élelmiszert fegyverként használja a háborúban, éhínséget okozva a kiszolgáltatott embereknek.

Ezért az EU és partnerei egymilliárd eurót szeretnének összegyűjteni az úgynevezett szolidaritási folyosók fenntartására a globális élelmezésbiztonság növelése és az ukrán gazdaság helyreállításának biztosítása érdekében

– tette hozzá Borrell.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter távozásakor a Franciaországgal kialakult migrációügyi vitáról nyilatkozott az újságíróknak. Véleménye szerint a migráció európai szintű probléma, nem csak Franciaország és Olaszország gondja. Mint mondta, közös tanácskozást kezdeményezett az uniós tagállamok bel- és külügyminiszterei számára a helyzet megoldása érdekében, hozzátéve, hogy a felvetés kedvező fogadtatásra talált a hétfői találkozón.

Az egyeztetés az ügy megoldása érdekében optimista hangnemben folyt Catherine Colonna francia külügyminiszterrel. Hangsúlyozta, hogy az olasz kormány eseti alapon közelíti majd meg a migránsmentő civilhajók okozta problémákat, mert a civil szervezeteknek is be kell tartaniuk bizonyos szabályokat.

Borrell szerint jól alakul a háború Ukrajnának, noha naponta százak halnak meg

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben az orosz seregek visszavonulását komoly eredménynek nevezte.

 

Borrell háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek