Megkezdődött a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetés a közmédia budapesti székháza előtt péntek este. A demonstráció kezdetén Hadházy Ákos kezdeményezésére egyperces csenddel emlékeztek az 1956-os forradalmárokra. 

Budapest, 2022. november 4.
Videofelvételről készített kép a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetés résztvevőiről az MTVA óbudai székháza előtt 2022. november 4-én.
Fotó: MTI / MTVA

Az Index beszámolója szerint első szónokként Ungváry Krisztián történész elmondta, hogy 

hazudni nemcsak szavakkal, hanem álpátosszal és álparlamenttel is lehet. 

Kodolányi János szavait idézte, amely szerint a hazugság öl a szomszédunkban, a putyini propagandagépezet miatt is emberek ezrei haltak és halnak meg egy értelmetlen háborúban, miközben itthon a propaganda azt szajkózza, hogy a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket. 

Varga Orsolya tanár arról beszélt: 

elvették tőlük a biztonságot, a nyugalmat, „megritkult körülöttük a szabadság levegője”. 

Helyébe a hazugság, a gyűlölködés, a megfélemlítés lépett, és már a megélhetésük is kétséges – mondta. A pedagógus felszólalása végén azt hangsúlyozta, hogy tanár nélkül nincs jövő. 

Baranyi Krisztina, a IX. kerület ellenzéki polgármestere úgy vélekedett, hogy Magyarország az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése óta nem volt olyan kétségbeejtő helyzetben, mint ma.  Ugyanis miközben egy szomszéd nemzet hősi honvédő harcát vívja, Magyarország ismét a történelem sötét lapjára került a putyinista magyar kormány miatt. Van aki szerint Orbán Viktor a magyar érdek mentén hintapolitikát folytat  – folytatta  –, ám a miniszterelnök politikájában nem a magyar érdek, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök érdeke tűnik fel.  

A demonstráció résztvevői a „Gyertek ki!", „Ébresztő!", „Szabad ország”, szabad oktatás”, „Ruszkik haza!” ritmusokat skandálták, illetve nemzetiszínű és európai uniós zászlókat lobogtattak.  

A színpadon az "1948, kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését" és az "1956, szabad Kossuth rádiót" feliratú molinók voltak láthatók. A demonstráción a tiltakozó emberek fáklyákat gyújtottak.