Az orosz erők fokozzák csapásaikat Kelet-Ukrajnában, a támadások szinte teljesen tönkretették a Bahmutot és Szoledart ellátó erőműveket – közölte Pavlo Kijrilenko, a donyecki régió ukrán kormányzója.

A Ukrainian BM-21 'Grad' multiple rocket launcher fires a rocket towards Russian positions on a front line in the Kharkiv region on November 3, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Ihor Tkachov / AFP

Bahmut a háború kirobbanása előtt 71 ezer lakosnak adott otthont, és fontos közlekedési csomópont. A birtoklásáért heves harcok zajlanak, a Wagner zsoldoscsoport szerint az orosz csapatok megkezdték a benyomulást a városba, amit más forrásokból nem lehet megerősíteni. 

Moszkva Dél-Ukrajnában is fokozza a csapásokat, Zaporizzsja városában egy polgári infrastruktúrának otthont épületet romboltak le. A dnyipropetrovszki területen Nikopol városát tüzérségi és rakétatűz érte, míg a Dnyipro folyó északi partján fekvő Myrove és Maharnets települést is találat érte.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség arról ír, hogy az ukrán erők a Krímet vízzel ellátó Nova Kahovka gátját támadták, de egy Moszkva által támogatott helyi tisztviselő szerint a létesítményben nem keletkezett jelentősebb károsodás.

Egy rakéta eltalálta a gátat, de nem okozott komoly károkat

 – mondta az ügynökségnek Ruszlan Agajev. A dél-ukrajnai város a háború elején orosz fennhatóság alá került, a birtoklása kulcsfontosságú. A RIA arról is ír, hogy az orosz fennhatóság alatt álló Herszonban nincs áram, ennek okát azonban nem ismertette.

Evakuálhatják Kijevet

A New York Times szerint kijevi tisztviselők elkezdtek felkészülni egy korábban elképzelhetetlen lehetőségre: a teljes áramszünetre, ami a város mintegy hárommillió megmaradt lakosának evakuálását tenné szükségessé.

A helyzet nem könnyű, mivel Ukrajna energetikai infrastruktúrájának a 40 százaléka megsérült vagy megsemmisült, a mérnökök pedig a szükséges berendezések nélkül próbálják megjavítani a lebombázott erőműveket.

Az orosz erők az elmúlt hetekben folyamatosan támadják a kritikus energetikai infrastruktúrát. Mindez arra kényszerítette a tisztviselőket, hogy számoljanak azzal a lehetőséggel, hogy a további károk miatt nem tudják biztosítani az alapvető szolgáltatásokat: áram nélkül a csatornázás, a víz- és mindenféle más szolgáltatás is megszűnne a hárommilliós településen, így kénytelenek lennének evakuálni a teljes fővárost.

Ha Oroszország folytatja az ilyen támadásokat, elveszíthetjük a teljes villamosenergia-rendszerünket

 – fejtette ki Roman Tkacsuk, a kijevi önkormányzat biztonsági igazgatója. A fővárosi tisztviselőknek azt mondták, hogy legalább 12 órán belül értesülniük kell arról, ha a hálózat kritikus meghibásodás szélén áll. Ha eléri ezt a pontot, akkor tájékoztatják az embereket és felszólítják őket, hogy hagyják el Kijevet.

Ukrainian artillery unit members fire towards Kherson on October 28, 2022, outside of Kherson region, amid Russia's military invasion on Ukraine.
Fotó: Bulent Kilic / AFP

Az al-Dzsazíra helyi tudósítójának az ukrán energiaügyi miniszter könyörtelenek nevezte a csapásokat. A politikus szerint a támadásokat az energiarendszereket jól ismerő és valódi szakértelemmel felvértezett emberek irányították.

Tajvani férfi halt meg a háborúban, heves harcok Bahmutnál, Klicsko áramkimaradásokról beszél

Egy az ukránok oldalán harcoló 25 éves tajvani férfi meghalt a háborúban, Bahmutnál pedig heves harcok zajlanak. Felesége szerint a fiatal júniusban utazott Ukrajnába, és korábban a tajvani fegyveres erőknél is szolgált.